blog

Pittig

bouwbreed 1387

Pittig

Waar moet ik beginnen? De gevolgen van de rampzalige brand in de Grenfell-tower? Het faillissement van staalbouwer BSB? De groene ambities van het nieuwe kabinet? Het overlijden van bouwicoon Dik Wessels? De uit de pan rijzende bouwproductie – en daarmee de toenemende tekorten aan van alles (vakmannen, heipalen, grond). De strijd om de Blankenburgtunnel? Of misschien toch de tegenvallers bij de bouw van de zeesluis IJmuiden?

De lijst met opvallend bouwnieuws dit jaar is echt enorm – en maakt duidelijk dat 2017 al met al een pittig jaar was voor de sector.

Ook al draaide de bouw als een tierelier, de boeken in als een mooi jaar gaan de afgelopen twaalf maanden zeker niet. Daarvoor ging er gewoon te veel mis, deden zich er te veel negatieve nieuwsfeiten voor. Twaalf dodelijke ongevallen op diverse bouwplaatsen! Ik bedoel maar.

Natuurlijk, één gebeurtenis sprong er dit jaar uit. De instorting van de parkeergarage bij vliegveld Eindhoven. Niets domineerde het bouwnieuws zo sterk als die bijna-ramp. Over de nasleep schrijven we dik een half jaar later nog steeds. Deze week weer. Twee keer zelfs.

En ook komend jaar zal de breedplaatvloer nog regelmatig ‘langskomen’, verzeker ik u alvast. Er valt immers nog voldoende te onderzoeken. Bovendien moet de juridische strijd over ‘wie betaalt de rekening’ nog losbarsten.

Afgelopen donderdag verscheen de laatste krant van dit jaar. De eerstvolgende ploft op 11 januari pas weer op uw deurmat of bureau. Online gaan we echter door. Met elke dag terug- en vooruitblikken. Maar ook met achtergronden, opinie. En natuurlijk met bouwnieuws. Misschien gebeurt er nog wel iets pittigs. Het zou me, gezien de vele bouwgebeurtenissen afgelopen maanden, in ieder geval niet verbazen.


Joost Zwaga, adjunct-hoofdredacteur Cobouw
joostzwaga@vakmedianet.nl
@joostzwaga

Reageer op dit artikel