blog

Mijlpaal

bouwbreed Premium 852

Mijlpaal

We hebben een Betonhuis. Misschien kun je je afvragen waarom het startschot niet jaren geleden al heeft geklonken, maar dát de overkoepelende partijen in onze branche nu officieel een kennisblok vormen is goed nieuws. En de setting – de 60ste Betondag van de 90-jarige Betonvereniging – had ook niet mooier kunnen zijn.

Wat mij betreft is de oprichting van het Betonhuis een mijlpaal in de geschiedenis van bouwend Nederland. Het is voor alle spelers in de branche goed dat de kracht van de Bond van Fabrikanten van Betonproducten in Nederland (BFBN), het Cement&BetonCentrum (C&BC) en de Vereniging van Ondernemingen van Betonmortelfabrikanten in Nederland (VOBN) nu op één plek in Woerden wordt samengebracht. In de staalindustrie kennen ze een dergelijke organisatie al lang en daar spinnen de branchepartijen garen bij.

Het samenbrengen en delen van know how in beton is belangrijk in een tijd waarin de betontaart steeds groter wordt. We hebben als betonbedrijven gewoon baat bij zo’n kenniscentrum. Dat geldt misschien in meerdere mate voor kleinere betonbedrijven dan voor de heel grote, maar samenspel maakt ons allemaal sterker. We zijn een betere gesprekspartner voor alle partijen binnen de bouw. En vergeet niet de efficiencyslag die we maken. Al die kleinere brancheorganisaties hebben hun eigen bedrijfs- en administratiekosten en die worden nu gedeeld.

Dat wil niet zeggen dat we als betonbranche nu van de ene op de andere dag thuis zijn in onze nieuwe organisatorische omgeving. Het Betonhuis staat, maar we moeten het met z’n allen nog wel eens worden over het bankstel, de kleur van het behang en het kleedje in de badkamer. Er is in de afgelopen maanden en jaren veel energie gestoken in de te volgen strategie. Samen vooruit in de bouw.

Maar tegelijk zijn we nog steeds elkaars concurrenten en dus moeten we aan dat gevoel van samen in de komende tijd gaan wennen. Daarbij is het goed dat we bij het drukken op de spreekwoordelijke rode knop geen al te ambitieuze uitspraken hebben gedaan. Ambities zijn mooi, maar ze moeten niet knellen. Ik denk – mijn collega’s in de betonwereld kennende – dat het Betonhuis zich als belangrijk kennisinstituut de komende jaren zal bewijzen. Binnen de betonbranche en daarbuiten.


Ronel Dielissen-Kleinjans, algemeen Directeur Mebin

Reageer op dit artikel