blog

Geitenwollensokken

bouwbreed 1027

Geitenwollensokken

In de regio’s Zuid en Noord-Oost Brabant werken gemeenten en bedrijven samen om passende en betaalbare concepten te bedenken voor particulieren woningeigenaren die hun woning willen verduurzamen. Binnenkort staat er weer een bijeenkomst op het programma daardoor kreeg ik een email van een zonnepanelen leverancier die zich afvroeg of het de zoveelste ‘geitenwollensokken’ bijeenkomst was. In het telefoongesprek dat daarna ontstond ging ik zwaar in de overtuiging dat de energietransitie over veel meer zuilen gaat dan die van natuur- en milieu.

Verder schrok ik van de eerste resultaten van het promotieonderzoek van Marielle Feenstra dat circa 750.000 Nederlanders aan energiearmoede lijden en amper de energierekening kunnen betalen. Bij de Engelsen aan de andere zijde van de Noordzee spreekt men over energiearmoede als je 10% van je besteedbaar inkomen nodig hebt om de energierekening te betalen. Steeds meer vrouwen op leeftijd komen daardoor in de problemen omdat ze langer leven en vaak alleen de woonlasten moeten opbrengen. Overigens krijgen in Bulgarije moeders tot 45 dagen na de geboorte van een kind een extra subsidie. Hiermee worden ze gestimuleerd om in die fase niet op energie te beknibbelen.

Ik durf te stellen dat het geitenwollensokkentijdperk voorbij is als het over de energietransitie gaat. Er ontstaan nieuwe kwesties zoals uit de voorbeelden uit het onderzoek van de Bossche ambtelijke strateeg Feenstra en nieuwe uitdagingen om de massa kritischer te laten worden richting de energiehuishouding.

De afgelopen dagen zijn op de  Spark Campus in Rosmalen weer tientallen studenten in een hackaton actief geweest. Ze bogen zich over vraagstukken rondom het thema circulair-inclusief bouwen en het meer onafhankelijk worden van grondstoffen. Bij de term geitenwollensokken keken ze mij vragend aan? Deze generatie zit geheel anders in de wedstrijd. Alle ideeën die zij presenteerde zijn gerelateerd aan nieuwe businessmodellen en crossovers met andere sectoren.

Ik ga met de gedachte aan Queen Elisabeth die met haar besteedbaar inkomen ook aan energiearmoede lijdt, de symbolische geitenwollensok die ik als partner van Stadlander onlangs ontving en wat ik meekreeg van de jeugd bij de Spark Hackaton, vredig de kerstdagen in.


Peter Linders, marktontwikkelaar, kwartiermaker en Programma Regisseur van het Europese OPZuid programma SBNoM

Reageer op dit artikel