blog

Warm beton geeft architecten vleugels

bouwbreed 642

Warm beton geeft architecten vleugels

We leven in een spannende tijd. Er mag weer geld worden uitgegeven en daardoor kunnen ontwerpers van gebouwen vrolijk hun creatieve gang gaan. Mooi, al die nieuwe visies op wonen en werken die je overal in beton en glas ziet verrijzen. Ik hou wel van een beetje ‘anders’ en innoveren hoort erbij.

Daarom ben ik zo enthousiast over een prachtig voorbeeld van betoninnovatie: warm beton. Met de lange winteravonden voor de deur is het goed om na te denken over wooncomfort. We willen lekker knus op de bank luisteren naar het gieren van de ijzige wind, bij een knisperend haardvuurtje. Alleen, dat heerlijke gevoel kost handenvol geld aan energierekeningen en (aanvullende) isolatiemaatregelen. Want als we de zaak technisch bekijken, dan ontdekken we aan onze woning of kantoor een hele rits zaken die het comfort bedreigen. Sandwichconstructies, koudebruggen, tochtige kozijnen kunnen zorgen voor veel energieverlies. En in extreme gevallen voor ernstige ongemakken zoals schimmels in huis. Dat wil niemand.

Wat we wel willen? Nul op de meter. Geen cent teveel uitgeven voor ons wooncomfort. Dat geldt voor onze eigen energiemeter, maar ook voor de totale levenscyclus van de gebruikte bouwmaterialen. Comfort en duurzaamheid in combinatie, daar gaat het om. Daarom ben ik zo’n fan van warm beton.

Het is een nieuw concept voor monolietgevels, gebaseerd op ultra-lichtbeton dat thermische isolatiecapaciteit combineert met draagvermogen. Weg kou, weg tocht. Maar ook: vaarwel kozijnen en isolatiematerialen en welkom comfort en duurzaamheid. Warm beton isoleert zichzelf. En de beglazing kan direct in het beton worden geïntegreerd. Dat is een enorm voordeel. Niet alleen voor het binnenklimaat; het geeft architecten een veel vrijere hand van ontwerpen. Daarbij is er veel minder bouwmateriaal nodig voor een beter en duurzamer gebouw. En raakt het gebouw ‘over datum’, dan is recyclen een peulenschilletje. Glas eruit en beton breken, klaar. Ik ben nieuwsgierig hoeveel architecten dit warm beton al hebben ontdekt. En hoe ze het toepassen in hun ontwerpen. Ik zou het als moderne architect een enorme uitdaging vinden om met zo’n innovatief betonproduct aan de slag te gaan. We hebben nú de kans!Ronel Dielissen-Kleinjans, Algemeen Directeur Mebin

Reageer op dit artikel