blog

De overheid is aan zet

bouwbreed Premium 822

De overheid is aan zet

Vorige week stond het nieuwe kabinet op het bordes. Nu kan men eindelijk aan de slag. De algehele conclusie: er is nog nooit zo’n groen Regeerakkoord geweest. Voor de bouw zijn er ook zeker grote stappen gezet. Zo is de ambitie dat alle nieuwbouwwoningen in 2021 van het gas af zijn. Om dat te bereiken wordt ook de regelgeving aangepast. Over de nieuwbouw hoeven we ons wat betreft verduurzaming geen zorgen te maken.

Waar ik me wel zorgen over blijf maken is de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad. Dat deed ik al toen ik in februari een column schreef toen de verkiezingskoorts was losgebarsten. En ik doe  dat helaas nog steeds.

Natuurlijk worden er maatregelen genomen, maar ik betwijfel of het genoeg is. In 2021 30.000-50.000 bestaande woningen gasvrij maken, is mooi. De ambitie om dat op termijn op te schalen naar jaarlijks 200.000 is nog veel mooier. De bouwsector wordt hierbij als kennispartner betrokken. Dat is positief nieuws voor de bouwsector. Maar wat mij tegenvalt is dat het Regeerakkoord niets zegt over hoe dit kan gebeuren. Want ik zie het zonder hulpmiddelen niet snel gebeuren dat er jaarlijks 200.000 woningen verduurzaamd worden.

De Nationale Energieverkenning 2017 bevestigt mijn vermoeden. In 2015 werd 93% van de woningen door middel van gas verwarmd. De verwachting is dat dit aantal in 2035 is gedaald naar 70%. Op basis van de woningvoorraadprognose van Primos zijn er dan in de periode 2015-2035 bijna 1,2 miljoen woningen van het gas af gegaan. Zo’n 60.000 per jaar. Het aantal van 200.000 haalt de overheid dus bij lange na niet. Om het aantal van 200.000 per jaar te halen, moet men een pro-actievere houding aannemen. De overheid is dus aan zet.

 

Madeline Buijs is Sector Econoom Bouw Sector Advisory ABN AMRO

Reageren kan via twitter.com/MadelineBuijs of via madeline.buijs@nl.abnamro.com

Reageer op dit artikel