blog

‘Second love’ voor projectmanagers

bouwbreed Premium 959

‘Second love’ voor projectmanagers

Sinds enkele jaren kennen we binnen Tauw het Platform Integraal Projectmanagement (PIP). Een platform voor en door projectmanagers waarbij persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Voor ons betekende het platform een boost voor de ontwikkeling van ‘het vak’ projectmanagement. Maar de grootste kracht is de netwerkfunctie.

PIP brengt een pluriforme groep projectmanagers écht met elkaar in verbinding. Het schept omstandigheden om gelijksoortige ontwikkelbehoeftes te bundelen. Maar het biedt ook de mogelijkheid om de leervraag van de ene projectmanager te koppelen aan de kennis en ervaring van een andere.

Als ik zie hoeveel deze onderlinge kruisbestuiving al binnen het netwerk van één organisatie oplevert, hoeveel moet er dan wel niet te halen zijn als je gelijksoortige netwerken met elkaar in verbinding weet te brengen?

Professioneel daten

Vanuit dat inzicht lijkt mij een datingsite voor projectmanagers een geweldig idee. Want hoe gelukkig  projectmanagers dan ook zijn in de relatie met hun huidige collega’s, soms zijn ze gebaat bij een kortstondige professionele relatie met iemand buiten de eigen organisatie.

Niet zozeer voor de ‘extra spanning’, al zal het vast wel spannend zijn, maar vooral om persoonlijke projectmanagementervaringen binnen totaal verschillende organisaties te verbinden.

Hoe mooi zou het zijn als projectmanagers laagdrempelig, zonder veel verplichtingen en buiten hun reguliere projecten om, kennis en ervaringen kunnen delen met vakcollega’s, werkzaam bij opdrachtgevers, concurrenten, onderaannemers en partners. Dat kan een spreekwoordelijke ‘one night stand’ zijn, maar ook een langere relatie. Op die manier kunnen we een branchebrede impuls geven aan het vak projectmanagement. Enorm waardevol lijkt mij, zeker gezien alle maatschappelijke opgaven die de komende jaren op ons afkomen.

Invulling Marktvisie

Een bijkomend voordeel van dit soort ‘buitenechtelijke’ relaties is dat het meer begrip creëert voor elkaars belangen en uitdagingen binnen projecten. En daarmee bijdraagt aan een betere samenwerking in de branche, zoals we die in de Marktvisie voorstaan.

‘Second love’ voor projectmanagers: een beetje ‘vreemdgaan’, maar niet stiekem. En zodanig dat zowel bestaande relaties als nieuwe er beter van worden!Ralph van Roessel is directeur Projecten Tauw

Reageer op dit artikel