blog

Met afstand tot de werkelijkheid

bouwbreed 813

Met afstand tot de werkelijkheid

Het gaat economisch goed en de overgrote meerderheid van de bedrijven verdient goed geld, dat echter steeds minder terechtkomt bij ‘de mensen’. Dit is de mening van de vakbond. Je gaat je haast schamen als je na jaren het hoofd boven water houden voorzichtig geld gaat verdienen.

De werknemersvertegenwoordiging is van mening dat de lonen achterblijven door bijvoorbeeld de veelvuldige inzet van flexwerkers en zelfstandigen. Met als reden: goedkoper, minder verplichtingen en minder risico’s vergeleken met vast personeel. Het ontmoedigen van inzet van flexibele arbeid is daarom ingezet.

Waarom niet gewoon het stimuleren van het aannemen van ‘eigen’ personeel en het accepteren van de wereld van de bewuste flexmarkt?

Verder is er het streven om het werk her te verdelen tussen de verschillende generaties. Ouderen doen dan een stapje terug, zodat jongeren sneller een vaste aanstelling krijgen. Wel, die jongeren en die ouderen hebben we momenteel allebei hard nodig in onze branche. In een televisie-interview vertelt een dame van de vakbond dat zwaar lichamelijke arbeid niet haalbaar is tot de pensioengerechtigde leeftijd. Geen probleem voor onze branche volgens haar, een afgekeurde metselaar kan prima als opzichter functioneren.

Een gemeente start een proef (copyright: Jette Klijnsma) met als doel het vinden van de meest geschikte wijze om bijstandsgerechtigden snel en gemotiveerd aan het werk te helpen. Een bedrijf starten bijvoorbeeld, met bijstand als basis, geen sollicitatieplicht, persoonlijke begeleiding en €199,00 per maand vrij bijverdienen. Dat in dezelfde periode de schoolboeken niet op tijd werden geleverd door personeelstekort klinkt dan wel heel onwerkelijk.

Nu wil ik niet alle conclusies en ideeën van vakbonden en politiek direct tot het land der fabelen torpederen, maar een gezonde kijk op de werkelijkheid lijkt meer dan gewenst. We mogen kiezen of we naar een heren of dames toilet gaan, laat ieder mens dan ook andere keuzes zelf maken.Karin Rog, Marketeer@ReintenInfra

Reageer op dit artikel