blog

Grote projecten

bouwbreed Premium 1084

Grote projecten

Eigenlijk zou iedere minister ook verantwoordelijk moeten zijn voor een groot project. Het kost weinig moeite om 10 van dat soort megaprojecten of voor Nederland risicovolle projecten te bedenken. Laten we het eens proberen.

De Waddenzee. Het energie-akkoord. De bereikbaarheid van de Randstad. De arbeidsmarktkwalificatie van groepen nieuwe Nederlanders. Voedsel en gezondheidsrisico’s. Het vertrouwen in politici. De Noordzee. De woningmarkt in de grote steden. Van bio industrie naar biologische agro. Zorg voor ouderen.

En natuurlijk is dit nog maar een eerste lijstje. Voor alle projecten geldt, dat als we niet het goede doen we er met zijn allen slechter van worden. Een project van dit lijstje heeft altijd urgentie. Er moet versnelling komen. Of een doorbraak.

Door er projecten van te maken in plaats van het onderdeel te laten zijn van regulier beleid, krijgt het meer aandacht en wordt de aanpak ongetwijfeld doelgerichter. Het is ook verfrissend als de minister van EZ zich ook moet bekommeren over de zorg voor ouderen. En de minister van Buitenlandse Zaken daden moeten tonen in de Waddenzee.

Wat houdt ons tegen? Grappig eigenlijk: niets. Ambtenaren zullen er hoogstens aan moeten wennen dat hun project niet meer onderdeel is van de portefeuille van de eigen minister.


Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht
L.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel