blog

Monumenten in beweging

bouwbreed 654

Monumenten in beweging

Onlangs mocht ik op een bijeenkomst van de provincie Zuid-Holland zes rijksmonumenten in het zonnetje zetten. Nee, ze hadden geen prijzen gewonnen. Ze waren ‘in de aanbieding’. Net als 135 andere monumenten in Zuid-Holland. Op zoek naar een nieuwe bestemming.

Als podium voor de pitch diende de Caballerofabriek, een herbestemming die al heel wat jaren succesvol draait. De eigenaren of betrokkenen konden in 2 minuten ‘hun’ monument voorstellen aan de zaal. Het was een mooie staalkaart van wat Zuid-Holland en vermoedelijk ook andere provincies te bieden hebben aan rijksmonumenten. Twee boerderijen, een historische buitenplaats, een scheepswerf, een watertoren en een kerk.

Geen verstand

Betrokkenen namen geen blad voor de mond:

“Na jaren verpaupering is de buurt in actie gekomen. Wie helpt ons aan een sociale horecaondernemer?”. “Dit is het lelijkste gebouw van Nederland, ik snap ook niet waarom het een monument is.” “De meeste mensen kennen dit gebouw vooral van het dak. Te zien vanaf de A12.” “Ik zie prachtige herbestemmingen in steden, maar als ik de volgende dag wakker wordt is het gewoon in ons kleine dorp.” “Ideeën en geld genoeg voor een mooie herbestemming, maar de regeltjes belemmeren onze plannen”. ‘We hebben meer dan 100 vrachtwagens rijden. Van monumenten heb ik geen verstand.”

Ik ben benieuwd of u bovenstaande citaten kunt koppelen aan de verschillende monumenten.

Bord in de tuin

De professionals in de zaal wisten wel raad met de bovenstaande ontboezemingen. Soms werd het heel concreet: ‘Volgens mij moet je er gewoon een ‘Te Koop’- bord bij zetten.’ zo kreeg de eigenaar te horen die opbiechtte dat hij eigenlijk geen tijd en interesse had om er iets van te maken.

Topidee

Na afloop was het nog lang onrustig in de Caballerofabriek. Ik ben benieuwd hoe het volgend jaar staat met de herbestemming van deze en vele andere leegstaande monumenten. En misschien heeft u zelf een topidee om een van de zes monumenten in beweging te zetten. De provincie Zuid-Holland brengt u graag in contact met de eigenaar.Gerben van Dijk, voorzitter Herbestemmingsteam en ambassadeur Bouwstenen voor Sociaal.

Reageer op dit artikel