blog

Naschok

bouwbreed 1252

Naschok

Alsof de crisis een aardbeving was: veel bouwbedrijven zijn ingestort en anderen liepen flinke barsten op. Tussen 2009 en 2015 gingen 6400 bouwers failliet. Veel kleine bedrijven maar ook grote jongens als Van Hoogevest, Midreth, Hillen & Roosen, Heddes, Deurwaarder, De Combi, BVR, Moes, Groothuis en Jurriëns.

Het gevecht om schaarse opdrachten werd een ratrace naar de bodem. Projecten werden geregeld onder kostprijs aangenomen. Het verlies kon tijdens het project goedgemaakt worden, was de hoop. Onder andere door het uitknijpen van onderaannemers en toeleveranciers. Jarenlang dit spel spelen, mergelde een groot deel van de bouw uit.
Inmiddels is de economie opgekrabbeld en stijgen de omzetten van bouwers weer. Als je bedrijf er begin 2016 nog was, dan had je de crisis overleefd. De bouw was de snelst groeiende sector, vooral door de opgeleefde woningbouw.

Aangerichte schade is groot

Bouwers zouden weer voorzichtig een boterham gaan verdienen. Maar iets meer dan een jaar later blijkt dat de aangerichte schade door de crisis groot is: hoofdaannemers zijn er nog genoeg, maar het is dringen om de uitgedunde productiecapaciteit bij toeleveranciers en onderaannemers. Trappen, heipalen, prefabbeton, dakkapellen – ze zijn niet aan te slepen. Dat betekent langere wachttijden en/of hogere prijzen. Het afgelopen jaar zijn de prijzen tegen de 10 procent gestegen.

Woningbouwers die zo’n anderhalf jaar geleden dachten eindelijk verlost te zijn van de crisis en vrolijk opdrachten binnenharkten, kunnen zich stevig verkeken hebben op deze prijsstijging. Vooral voor bouwers die zonder vet op de botten de crisis uitkwamen, kan de naschok fataal zijn.

Hoe graag de sector het ook zou willen, de crisis is nog niet voorbij.

Reageer op dit artikel