blog

‘Soft’ kills soft skills

bouwbreed 611

‘Soft’ kills soft skills

Pats! De vlakke hand komt hard aan. Gelukkig op de tafel. Hij zit vast aan een ingenieur. Die zegt : ´Laten we wel wezen, het gaat tóch om de hard skills…´. De meeste aanwezigen knikken, één man biedt voorzichtig weerwoord. Los van wie gelijk heeft of krijgt, toont de scene mooi hoe erover wordt gedacht. Soft skills? Kom op… dat is toch vooral iets voor watjes. En inderdaad: die soft skills kunnen we best schrappen. Als term dan…

Afgelopen maand kwam het boek ‘A practical guide to successful construction projects van Arent van Wassenaer uit. In een interview in NRC licht de auteur, met ruim dertig jaar ervaring als bouwadvocaat, toe dat de grootste risico’s niet technisch van aard zijn, maar dat het meestal mis gaat op de soft skills. Dat bouwen nooit precies gaat zoals je verwacht en dat het de vraag is hoe je de conflicten die dan ontstaan oplost. Hij baseert zich niet op de minsten: directeuren van bouwbedrijven en opdrachtgevers over de hele wereld.

No guts, no story

Na zo’n statement over soft skills is het wachten op een ingezonden brief of online commentaar. Want tja… zodra die term voorbij komt, wil er altijd iemand melden dat de hard skills belangrijk zijn. Maar het gaat om én/én. Laatst sloeg ik het boekje ‘no guts, no story’ nog eens open, een evaluatie die ik mocht schrijven met betrokkenen bij de Waardse Alliantie. Het regent bij de succesvoorspellers woorden als ‘luisteren’, ‘voelsprieten’ en ‘een open mind’. Naast tips als vertrouwen als basis, reflecteren en je verdiepen in wat de andere partij nodig heeft. En eigenlijk gaat het dan over soft skills en wide skills.

Verbreding naar wide skills

Soft skills gaan over houding en gedrag. Competenties die je (binnen een bepaalde bandbreedte) kunt ontwikkelen. Wide skills gaan breder dan dat. Het gaat over instelling en opstelling. Het vermogen om het grotere plaatje te zien, om weerstand om te buigen naar energie. Het gaat over het waarom dat groter is dan jezelf en het vermogen jezelf daarbij kwetsbaar op te stellen. Wide skills hebben te maken met waarden. En met lef.

Smart, skilled & willing to be hit!

Ook de wervingswereld ziet het belang van wide skills. Een kennis die HRM-trajecten doet voor A-bedrijven vertelde me dat bedrijven decennia terug vooral selecteerden op diploma’s. De afgelopen decennia bestond steeds meer aandacht voor competenties. En as-we-speak is attitude steeds meer van belang. Durft iemand initiatief te nemen? Buiten de kaders te denken. De letterlijke vraag hierbij is: krijgt iemand dingen voor elkaar? Oftewel een overgang van hard skills, via soft skills naar wide skills. Managementauteur Seth Godin beschrijft die drie-eenheid mooi met de zin: ‘smart, skilled & willing to be hit’. En dat betekent dus níet dat harde kennis niet nodig is. Integendeel: dat is de basis. De rest bepaalt vervolgens hoe succesvol je ermee bent.

Mannen lossen het graag op

Maar feitelijk is de verzameling vaardigheden die onder soft skills valt het probleem niet. Iedere professional weet dat competenties als prettig communiceren van groot belang zijn wil je succesvol zijn. Uitdrukkingen als ‘Hard op kwestie zacht op de relatie’ hoor je immers overal. Wat ik vermoed? Mannen houden niet van ‘soft’. Oftewel: de term is het probleem. Dat maakt het begrip ‘soft skills’ minder krachtig. ‘Soft’ kills soft skills. Waar mannen wel van houden? Problemen oplossen! En is dat niet precies wat soft skills zijn? De competenties waarmee je (samen!) problemen oplost en resultaten behaalt.

Bam! Een vuist op tafel. Laten we het niet meer hebben over ‘soft skills’. Laten we het vanaf nu hebben over oplossingsgerichte skills of ‘problem solving skills’. Dat dekt de lading en zorgt voor resultaat.Miranda van Ark werkt in cultuur-, kennis- en implementatie-trajecten en is mede-eigenaar van 2click-palet.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels