blog

‘We moeten gaan gamen met woonconsumenten!’

bouwbreed Premium 591

‘We moeten gaan gamen met woonconsumenten!’

Elke ochtend is er weer die keuze, nog 1 of 2 keer snoozen of meteen het bedje uitspringen als de wekker gaat. Ik kies meestal voor het eerste. Vaak vraag ik mijzelf af waarom het mij niet lukt om direct op te staan, een uurtje te gaan joggen, daarna te douchen om na een stevig ontbijtje aan het werk te gaan.

Ik moest daar aan denken toen Victor Notermans van de startup Eante onlangs tijdens zijn presentatie ‘In staat van Flow’, de theorie van de Amerikaans-Hongaarse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi aanhaalde. Victor beweerde, geïnspireerd door deze theorie, dat je woonconsumenten als het om energiebesparen gaat meer in een flow moet brengen. De activiteit moet op zichzelf al leuk genoeg zijn om deze zonder externe stimulans uit te voeren.


Victor pleitte voor het inbrengen van gamification bij energiebesparende renovatieprojecten. Ik dacht meteen aan het vangen van energiebesparende Picachus bij het spel Pokemon Go. Eante levert zelf monitoringssystemen bij nul op de meter woningen. Systemen die de ouwerwetse Honywell thermostaat vervangen en vanaf een tablet bewoners aanspreken op hun gedrag met ‘dit-mag-wel-dit-mag-niet’ aanwijzingen.

Victor gaat nu met Eante experimenteren om deze bewoners meer in een staat van flow te brengen, door ze te triggeren op het gemiddelde gedrag in de straat en de stand van koplopers in de wijk.

Intrinsiek gemotiveerd

Volgens de theorie van de psycholoog Csikszentmihalyi ontstaat er dan een balans tussen de activiteit en je eigen mogelijkheden. Het spel daagt uit maar de activiteit is niet te moeilijk. Je bent intrinsiek gemotiveerd om de activiteit uit te voeren. Eigenlijk zo logisch als wat! Heeft Victor daarmee het ei van Columbus gevonden? Mijn ‘Flow’ richt zich nu in elk geval op de naderende vakantie. Starend naar mijn eigen blote buik, is bij die gedachte mijn Flow namelijk geactiveerd! Morgen sta ik bij het krieken van de dag naast mijn bed en ga ik eerst maar een uurtje joggen.Peter Linders is Programma Regisseur van het programma Sneller en Beter naar Nul op de meter (een project uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van OPZuid)

Reageer op dit artikel