blog

‘Liever innoveren dan formeren’

bouwbreed 512

‘Liever innoveren dan formeren’

De lopende formatie heeft nog steeds geen uitsluitsel gegeven over een nieuw kabinet. Wel is duidelijk geworden dat energie, klimaat en duurzaamheid belangrijke onderwerpen zijn tijdens de onderhandelingen.

Elke partij heeft daar haar eigen ideeën en ambities over en niet elke partij is daar even uitgesproken over. Dát we er iets mee moeten staat vast, maar wat? Wat zou dat voor consequenties hebben voor onze ingenieursbranche?

Progressief of conservatief innoveren?

Progressieve partijen, zoals GroenLinks en D66, zijn meer uitgesproken over innovaties op gebied van energie, klimaat en duurzaamheid. Zij willen ruimte bieden in wet- en regelgeving en subsidies om duurzame innovaties te stimuleren. De conservatievere partijen zijn ook voorstander van innoveren, maar zij willen over het algemeen eerst resultaten zien, voordat zij innovaties willen implementeren. Juist de ingenieurs – en voornamelijk veel jonge ingenieurs – zijn degenen die nieuwe ideeën bedenken en innoveren.

De politici van VVD, CDA en D66 hebben tijdens de formatie in ieder geval de mogelijkheid een kabinet te vormen met GroenLinks van de baan geschoven. De optie met de ChristenUnie wordt momenteel besproken.

Gaan we wachten op de politiek?

Of deze optie uiteindelijk zal leiden tot een kabinet met een minder progressieve insteek en zodoende een kabinet waarbij het stimuleren en implementeren van innovatie minder hoog op de politieke agenda komt te staan, blijft de vraag. In hoeverre dit zal betekenen dat ingenieurs door de politiek niet worden uitgedaagd om te innoveren, waardoor het potentieel van de Nederlandse ingenieur dan niet volledig benut wordt, is lastig in te schatten. Maar gaat de jonge ingenieur wachten op de politiek? Of pakken wij onze eigen ideeën op en gaan wij zelf in onze projecten aan de slag om te innoveren in de ingenieursbranche?

Belangrijk om voorop te blijven lopen

Nederland is al decennia lang een kenniseconomie. Wij Nederlanders staan bekend als de oplossingsgerichte slimme innovators en willen dat zoveel mogelijk exporteren. Juist voor Nederland is het daarom dus zo belangrijk dat wij voorop blijven lopen op het gebied van kennis, waardoor wij kunnen voldoen aan de vraag naar duurzame oplossingen. Dus ongeacht welke kant de politiek opgaat, laten wij met alle jonge ingenieurs slimme innovatieve oplossingen bedenken om onze leefomgeving duurzamer te maken!Sytske Stuij, JongNLingenieurs en Royal HaskoningDHV.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels