blog

Ik snap het niet

bouwbreed 1428

Ik snap het niet

Ik heb nog nooit een wet gemaakt. Ik ben daar niet voor opgeleid. Maar, zoals u weet schrijf ik wel geregeld over bouwregels en de totstandkoming daarvan.

In de reconstructie over het mislukken van de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen, heb ik geprobeerd te beschrijven waar het precies is misgegaan met de allesomvattende Bouwwet – die de verantwoordelijkheden voor een gegarandeerd goed eindproduct en het toezicht daarop drastisch zou gaan wijzigen.

Je kunt analyseren dat de kwartiermakers steken hebben laten vallen. Of de ambtenaren die aan de wet werkten.
Je kunt PvdA’er Albert de Vries verwijten dat hij veel te laat in het proces met allerlei wijzigingen op de proppen kwam.
Of je kunt minister Stef Blok betichten van het feit dat hij niet veel eerder een inhoudelijke deal sloot met die andere regeringspartij.
Je kunt Blok’s opvolger Plasterk meegeven dat hij zich de volgende keer iets beter voorbereidt op een debat in de altijd kritische Eerste Kamer.

Vragen om ongelukken

Hoe dan ook – wat vast staat – is dat het op allerlaatste moment misging.  Alsof je de constructie van een ogenschijnlijk degelijk bouwwerk vlak voor oplevering aanpast. Dat is vragen om ongelukken. En laat dat nu precies zijn wat zowel politiek Den Haag als de sector met deze wet wilde voorkomen.

Ik kan er met mijn pet niet bij. Ondanks al mijn spitwerk snap ik het gewoon niet.
En al heb ik nog nooit een wet gemaakt of een huis gebouwd, één ding weet ik zeker: ik wil vooraf weten wat ik krijg. En bij oplevering krijgen waar ik om heb gevraagd en wat me is beloofd.
Maar dat nobele streven schijnt in de politiek niet op te gaan.

Reageer op dit artikel