blog

De rol van bouwbedrijven bij verduurzaming

bouwbreed 1117

De rol van bouwbedrijven bij verduurzaming

Onlangs schreef ik met een collega een rapport over de verduurzaming van woningen en kantoren.

De belangrijkste conclusie van ons stuk met de titel ‘Op duurzaamheid kun je bouwen’ was dat het nog erg langzaam gaat met het verduurzaming van gebouwen. Versnelling is nodig om aan het Klimaatakkoord te voldoen, want de gebouwde omgeving zorgt voor 40 procent van de CO2-uitstoot in Nederland. Van slechts 5 procent van de kantoren is het energielabel bekend, maar het grootste gedeelte van deze kantoren heeft nog een energielabel G. Van alle woningen heeft 47 procent een energielabel D of lager. Wij proberen met het rapport het bewustzijn te creëren dat verduurzaming noodzaak is; vooral bij particulieren. En we hebben de overheid opgeroepen om hier actiever mee aan de slag te gaan.

Wat kunnen bouwbedrijven doen?

Een vraag die wij niet in het rapport stelden maar die wel heel relevant is, is wat de rol van bouwbedrijven in de verduurzaming van gebouwen kan zijn. Dit lijkt een thema dat nog niet echt leeft in de bouwsector. Ik stelde hier een vraag over op de LinkedInpagina van Cobouw en kreeg welgeteld nul reacties. Terwijl de reacties wel binnenstroomden toen ik mijn vorige column over de arbeidsmarkt op de LinkedInpagina publiceerde.

Ik geef daarom een voorschot van wat ik denk dat de rol van de bouwsector in de verduurzaming kan zijn.

Voortrekkersrol

De bouwsector kan een voortrekkersrol vervullen bij het verduurzamen van gebouwen, en dan vooral bij het verduurzamen van koopwoningen. Een belangrijk aspect bij de verduurzaming van koopwoningen is namelijk het ontzorgen van de particulier. Wanneer je je woning als consument wilt verduurzamen, is vaak een eindeloze zoektocht naar de mogelijkheden en de bijbehorende kosten nodig.

Biedt als bouwbedrijf direct het hele pakket verduurzamingsmaatregelen aan, terwijl je transparant over de kosten en terugverdientijd communiceert. Dit helpt de particulier, maar uiteindelijk ook het bouwbedrijf. De verduurzaming van gebouwen zal namelijk een van de grootste opgaves in de bouw worden. Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft uitgerekend dat dit alleen al bij woningen 28 miljard euro kan gaan kosten. Daar zou ik als bouwbedrijf een graantje van willen meepikken.Madeline Buijs is sector Econoom Bouw, Sector Advisory ABN AMRO. 
Reageren kan via twitter.com/MadelineBuijs of via madeline.buijs@nl.abnamro.com

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels