blog

Waarom zijn de prijzen nog zo laag: is marktwerking wel voldoende?

bouwbreed 83

Waarom zijn de prijzen nog zo laag: is marktwerking wel voldoende?

Er is iets geks aan de hand in de ingenieursbranche.

De markt staat er goed voor. Omzetten nemen toe en de verwachtingen voor 2017 zijn positief. Orderportefeuilles zitten vol, zelfs zo vol dat de bedrijven graag nieuwe mensen willen aannemen. Goede werknemers zijn helaas nauwelijks te krijgen. Allemaal heel normaal. Wat opvallend is, is dat de tarieven nog steeds onder druk staan.

Vraag en aanbod

Ik heb op school weinig economie gehad, ik was meer van de (écht) exacte vakken. Maar één economische wetmatigheid leek toch altijd wel plausibel: die van de marktwerking. Vraag en aanbod komen via de prijs uiteindelijk in evenwicht. Je zou denken dat door de toegenomen vraag, ingenieursbureaus de prijs verhogen. Gewoon omdat ze vol zitten en nieuw werk alleen willen hebben tegen een goede prijs. Blijkbaar kunnen bureaus die prijs alleen (nog) niet vragen.

Concurrentiedruk

Een van de redenen, die door de respondenten van ons conjunctuuronderzoek wordt opgevoerd, is dat de concurrentiedruk nog steeds hoog is. Die concurrentiedruk komt niet alleen van collega-ingenieursbureaus, maar ook van andere spelers die ingenieursdiensten tegen lagere tarieven aanbieden. De afgelopen 10 jaar is de markt ingrijpend veranderd. Projecten worden meer integraal op de markt gezet. Een groot deel van de opdrachten wordt door ingenieursbureaus uitgevoerd als onderaannemer in een consortium. Binnen dat consortium krijgt het ingenieursbureau het werk dat niet goedkoper door de anderen gedaan kan worden, zo lijkt het soms.

Grote zorg

Daar is op zichzelf niets mis mee, mits opdrachtgevers en hún opdrachtgevers goed weten waar ingenieursbureaus zich in onderscheiden. Lukt het ingenieursbureaus wel voldoende om de waarde van hun diensten inzichtelijk te maken? Ik denk het niet. “Die kwaliteit en meerwaarde blijkt wel uit ons werk” – zo denkt menig ingenieursbureau – “na verloop van tijd wordt wel duidelijk dat bezuinigingen op het ontwerp leiden tot een veelvoud aan kosten verderop”. De marktwerking zou ook dit op termijn rechttrekken.

Mijn grote zorg is dat de marktwerking in dit geval te langzaam zijn werk doet en alle aanbieders van ingenieursdiensten door de lage tarieven niet in staat zijn om goede mensen voor de sector te werven en/of te behouden.Jacolien Eijer is directeur van NLingenieurs

Reageer op dit artikel