blog

Transformeren? Begin er niet aan!

bouwbreed 1353

Transformeren? Begin er niet aan!

Het was een matig verlicht kamertje waar ik binnenstapte. Ik was uitgenodigd om een project te komen bekijken. “Normaal zitten we hier niet”, klonk het verontschuldigend en het koffiezetapparaat werd aan het werk gezet. Na een korte kennismaking was het tijd om naar buiten te gaan. De bouwplaats op!

Ik werd meegenomen in het verhaal van een gepassioneerde ondernemer die me liet zien hoe ze van niets weer iets gingen maken. De transformatie was volop in uitvoering, er was gesloopt, fors in het beton gezaagd en er werd weer opgebouwd. Mijn gastheer vertelde dat hij in het weekend vaak langs ging: “Ik wil het gebouw in m’n vingers krijgen om er het beste uit te halen. Dan moet je er vaak rondlopen.”

Vreemde regels

Het was geen eenvoudig gebouw. Dat betekent dat je cadeautjes hebt, maar ook puzzels. Met zichtbaar plezier vertelde hij erover, samen met een collega. Over hoogteverschillen die overbrugd moesten worden en puntdaken die toch niet gesloopt werden en zo een extra kwaliteit brachten. Over de prettige samenwerking met de architect en andere plannen voor herbestemming die ze nog hadden. Maar het ging ook over de soms vreemde regels die een soepele voortgang van herbestemming in de weg stonden.

StiB Award 2017

Deze herinnering kwam boven toen ik het bericht las dat Maas-Jacobs de StiB Award 2017 gewonnen heeft voor het project Gasthuyspoort in Breda. Prachtig dat de passie bekroond wordt met een mooie prijs! René Maas, Maikel Foesenek, Thomas Bedaux en alle anderen die hun steentje hebben bijgedragen: van harte gefeliciteerd! Ik ben benieuwd wat voor mooie transformaties jullie nog meer gaan realiseren!

Houden van

Voor wie ook prijzen wil winnen: als je gewend bent om rijtjeswoningen te bouwen, dan kan je beter niet aan dit soort transformatieprojecten beginnen. Je moet een beetje gek zijn om weer wat moois te maken van een afgeschreven gebouw. Of positiever geformuleerd: herbestemmen begint met houden van. Blijkbaar lukt dat zelfs met een voormalig stadskantoor uit de jaren ’70.Gerben van Dijk is voorzitter Herbestemmingsteam en ambassadeur van Bouwstenen voor Sociaal.

Reageer op dit artikel