blog

Kunnen tenders niet wat beter gepland worden?

bouwbreed 1017

Kunnen tenders niet wat beter gepland worden?

Recent ontvingen we vanuit onze raamcontracten in één week drie grote offerteaanvragen. Het ging om mooie en uitdagende projecten met een duidelijke focus op kwaliteit in de EMVI-criteria. We werden er helemaal enthousiast van! Totdat we de planning van het offerteproces zagen …

Voor het maken van een complex EMVI-plan en het bepalen van de inschrijfprijs werd ons slechts vier weken gegund. Hemelvaart en Pinksteren vielen in deze vier weken, zodat we slechts achttien werkdagen hadden, en dan reken ik de vrijdag na Hemelvaart maar even mee als werkdag. Op verzoek van ons en andere potentiële inschrijvers om ons meer tijd te gunnen, werd respectievelijk geen uitstel verleend, de deadline met één dag opgeschoven, en de deadline van vrijdag 16 uur naar maandag 10 uur verplaatst.

Tijdrovend

Blijkbaar gaan de betreffende aanbestedende diensten ervan uit dat ik en mijn collega’s tijdrovende tenders als deze er op elk moment even bij kunnen doen, naast ander werk en verplichtingen. Dat we graag doorwerken tijdens feestdagen, of in de weekenden en avonden. Dat we mensen op de bank hebben zitten die we altijd direct in kunnen zetten, ongeacht de aard van de klantvraag, terwijl je juist elke keer het beste team wilt samenstellen voor een offerte op maat, waar ook de klant bij gebaat is.

Op alledrie de tenders heb ik uiteindelijk besloten om niet in te schrijven. Op zich kan ik er prima mee leven dat we soms mooie klussen moeten laten lopen, maar hier ben ik niet blij mee. Ik weiger echter om mijn collega’s te vragen al hun lopende werk uit handen te laten vallen of hun weekend weg met het gezin op te offeren om aan de niet-realistische planning van een omvangrijke offerte (of drie) tegemoet te komen. Dat zou van weinig respect getuigen.

Marktvisie

In de Marktvisie hebben we afgesproken om factoren die een goede samenwerking bedreigen te bespreken en op te lossen. Een acceptabele tenderplanning voor zowel aanbesteders als inschrijvers lijkt mij er eentje om hoog op de agenda te zetten.Ralph van Roessel, directeur Projecten bij Tauw.

Reageer op dit artikel