blog

Denken als bijzonderheid

bouwbreed 392

Denken als bijzonderheid

Radio 1. Het gaat over de NS. Ze hebben tientallen wijze mensen bij elkaar gehaald. Voor een dialoogtafel. “We zijn aan het ‘omdenken’”, legt een welgemutste directeur uit. Dan volgt de uitsmijter: “zo kunnen we van spits mijden naar spits spreiden.”

Waar ik me over verbaas is dat ‘denken’ als een bijzonderheid wordt beschouwd, die apart met speciale werkvormen moet worden georganiseerd. En dan ook nog met wijze mensen.

Cogito, ergo sum (ik denk, dus ik ben). Wie schreef dat ook alweer? Kennelijk kon dat alleen ‘bedacht’ worden toen we nog geen overvolle treinen op tijd moesten laten rijden.

Ik mijd brainstorms, dialoogtafels, inspiratiediners en creatieve consultaties. Eigenlijk al mijn leven lang. Waarom? Omdat de vooronderstellingen die ten grondslag liggen aan deze bijeenkomsten flinterdun zijn: breng mensen in een bijzondere setting bij elkaar, zorg voor een goede moderator en diezelfde mensen gaan fris denken en worden creatief.

In elk gesprek hoort bullshit ter discussie gesteld te worden

Ik ben er daarentegen erg voor om ‘denken’ als dagelijkse activiteit in het werk te integreren. In elk gesprek horen lastige vragen te worden gesteld. Hoort bullshit ter discussie te worden gesteld. Horen plagende grappen te worden gemaakt. En soms lukt het dan (als de ander geïrriteerd raakt) om samen te gaan nadenken.

De leukste dialogen beperken zich meestal toch tot een jazz-sessie van twee. De anderen kunnen het niet bijhouden of verstoren eigenlijk alleen het creatieve proces maar. Als het niet lukt de dialoog op gang te krijgen, is het overigens niet erg, want dan kan het gesprek worden gebruikt om het eigen denken aan te scherpen.

Terug naar de NS. Huur maximaal drie mensen in die rare vragen stellen, die goed kunnen allitereren (van mijden naar spreiden) en collega’s tot denken kunnen aanzetten.

Wie wordt de eerste hofnar van Roger van Boxtel?Lenny Vulperhorst is adviseur bij Andersson Elffers Felix Utrecht.

Reageer op dit artikel