blog

De benen van Tom Dumoulin

bouwbreed 74

De benen van Tom Dumoulin

Als wielerliefhebber zat ik op zondag 28 mei 2017 aan de buis gekluisterd. Tom Dumoulin won de Giro d’Italia – een historische prestatie! Na een uitputtende tocht maakte Tom op de laatste dag het verschil. Ook als installatiebranche staan we voor een lange en uitdagende inspanning; op 23 mei zette ik namens UNETO-VNI vol overtuiging mijn handtekening onder een energiebesparingsconvenant met de overheid. Het finishdoek hangt pas in 2020, maar werpt nú al zijn schaduw vooruit.

De omslag naar een duurzame energievoorziening is uw beste kans om de continuïteit van de bedrijfstak én van uw onderneming te verzekeren. Tegelijkertijd is het een unieke mogelijkheid om gebouwen en woningen in ons land CO2-neutaal te maken. Zo leveren we een belangrijke bijdrage aan het klimaat en aan de leefbaarheid van onze planeet voor de generaties die na ons komen.

160 miljoen aan extra subsidies

Wat houdt het energiebesparingsconvenant in? Tot 2020 gaan we 50.000 huishoudens en 10.000 klein-zakelijke klanten helpen meer energie te besparen en zelf duurzame energie op te wekken. Dat doen we niet alleen; ook de overheid doet een duit in het zakje. Letterlijk! Er komt een bedrag van 160 miljoen euro aan extra subsidies beschikbaar. Daarmee krijgt energiebesparing een extra impuls met duurzame maatregelen zoals warmtepompen, zonneboilers, biomassaketels en pelletkachels. Via andere regelingen komen ook slimme thermostaten en in-home displays, in combinatie met isolatiemaatregelen, in aanmerking voor subsidie.

Slimme meters

De netbeheerders en energieleveranciers doen ook mee. Zij zorgen ervoor dat consumenten en bedrijven zich steeds bewuster worden van hun energieverbruik. Elke maand krijgen huishoudens met een slimme meter inzicht in hun energieverbruik. Bovendien gaan netbeheerders tempo maken met het plaatsen ervan. In 2020 beschikken alle huishoudens in ons land over zo’n slimme meter. En dankzij handige apps en displays wordt energie besparen steeds leuker!

Toppositie voor installatiebranche

De energietransitie vraagt om een positieverandering van onze sector. Installateurs gaan de leiding nemen in de omslag naar een duurzame gebouwde omgeving. Als energieregisseur ontzorgt u consumenten en bedrijven. Met advies over besparings- en financieringsmogelijkheden, het plaatsen van de technische systemen en het beheer en onderhoud ervan. De installatiebranche kan een toppositie innemen, maar zo’n claim alléén is niet voldoende. Uneto-Vni gaat u actief ondersteunen, zodat u samen met de andere ondernemers in het peloton die claim volledig waar kunt maken.

Lange adem

Het succes van Tom Dumoulin is het resultaat van jarenlange toewijding, noeste trainingsarbeid en slim koersen. Iedere ondernemer weet dat resultaten behalen een kwestie is van lange adem. Als we over enkele jaren winnend over de streep willen komen, moeten we nú presteren. Dus: het tempo hoog houden en waar mogelijk een tussensprintje plaatsen.

Als ondernemer heeft u misschien niet de benen van Tom Dumoulin, maar wél zijn ambitie en zijn doorzettingsvermogen. Daarmee maakt u het verschil.Doekle Terpstra is voorzitter van Uneto-Vni.

Reageer op dit artikel