blog

Deadlines

bouwbreed 763

Deadlines

In deze prachtige week van de bouw, wil ik graag stilstaan, bij alle timmerlieden, steigerbouwers, kraanmachinisten, staalvlechters, installateurs, slopers en andere bouwhelden die tijdens hun werk, werden beroofd van het leven.

Een ongeval… In Woerden, bij het stadhuis. Een sloper ligt onder het puin. Vrijdagmiddag net na het middageten komt het nieuws binnen op de redactie. Geen seconde te verliezen.

Zonder aarzelen bel ik er achteraan. Dat is mijn werk. Deadlines halen.

“Ik kan niet meer vertellen dan jij op dit moment weet. Ik hoop dat je daar begrip voor hebt. Of het een van onze medewerkers is? Wij zijn daar nu als enige actief, meer weet ik echt niet.”

Feiten voor een nieuwsbericht

Bevestigd. De werknemer is van Lek Sloopwerken. Weer een regeltje in ons nieuwsbericht.

Ik Google en ontdek dat de sloper begin dit jaar ook in verband is gebracht met een ongeval. De werknemer moest naar het ziekenhuis. Ik bel nog een keer met Lek.

Telefoonnummer 

“Klopt het dat jullie bedrijf begin dit jaar ook te maken heeft gehad met een ongeluk?” Dezelfde man neemt de telefoon op. “Sorry, ik kan daar nu niets over zeggen. Voor verdere vragen moet je bij onze directeur Maarten Lek zijn. Zijn telefoonnummer? Die kan ik je niet geven.”

Weer Googlen. Het ontbrekende 06-nummer is zo gevonden. Adrenaline. Weer bellen. Dit keer met de directeur. Maarten Lek.

“Wat is er aan de hand? Hoe gaat het met de werknemer?”, vraag ik zo fatsoenlijk mogelijk. “Ik kan daar weinig over zeggen. Maar we zijn helemaal van slag.”

Salaris

Dit soort momenten grijpen je aan. Het zou je collega maar zijn. Voor je het weet zit je echter in weer in die werkmodus. Dat moet ook, daar word ik voor betaald.

Weer een ongeval?, ben je geneigd te denken. Zijn al die veiligheidscampagnes soms voor niets geweest? Hoe kan dit nu weer? Wie heeft er nu weer fouten gemaakt? Het is voor een deel scorebordjournalistiek; als je wint hebt je vrienden, als je verliest ben je de zondebok. 

Dat neemt niet weg, dat het er is. Je kunt dit soort verhalen niet begraven. Je moet ze onder ogen zien.  

Wie kijkt naar de kille cijfers, ziet dat het aantal doden in de bouw toeneemt. Elke week een dodelijk slachtoffer, was begin dit jaar de analyse. Hoe dat komt? Je kunt je klok erop gelijkzetten. De crisis is voorbij, meer werk leidt automatisch tot meer slachtoffers. Harde deadlines op de bouwplaats jagen letterlijk meer bouwers de dood in.

Eeuwig

Het is een thema waar Cobouw al meer dan honderd jaar over schrijft. De ene keer is het een installateur die in de liftschacht valt en na het weekend levenloos wordt aangetroffen. De andere keer is het een nietsvermoedende vrouwelijke passant in Den Haag die plots uit de lucht neerdalende steigerdelen niet kan ontwijken. Of het zijn onderbetaalde stadionbouwers.

Je vraagt je af of het ooit anders zal worden. Waar gehakt wordt, vallen nu eenmaal spaanders. Maar dat betekent niet dat we daar met een rationele boog omheen moeten lopen. We moeten ervan willen leren.

Wolkenkrabbers

Jij en ik moeten blijvend naar onszelf durven blijven kijken, naar ons gedrag, naar de soms onmogelijke doelstellingen die we onszelf opleggen of laten opleggen door anderen.

Bouwers zijn namelijk echt niet anders dan jij en ik. Allemaal maken we fouten. Maar als ik een deadline mis, krijg ik daar hooguit psychische klachten van, hoewel je ook die moet proberen te voorkomen.

Achter elke dode bouwvakker schuilt een verhaal, familie en vrienden, moed en een drive om mooie dingen te maken. Laten we daar af en toe bij stilstaan.

Laten we in deze week van de bouw, stilstaan bij alle bouwers die door weer en wind, tientallen meters in de lucht, onder de grond of met gevaarlijke machines, onze wensen proberen te realiseren. Of het nu om een tunnel gaat, het ultieme duurzame sloopproject of om de bouw van fabelachtige torens die de hemel raken.   

Laten we ons inzetten voor een betere wereld. Laat tijd en geld niet de allesbepalende factoren zijn. Wie koopt er iets voor een deadline, als je er morgen niet meer bent? 

Reageer op dit artikel