blog

De Marktvisie in optima forma

bouwbreed 322

De Marktvisie in optima forma

Wist u dat de Marktvisie eigenlijk over trots, plezier en vakmanschap gaat? In veel gesprekken en publicaties over de Marktvisie – en daar maak ik mezelf ook schuldig aan – gaat het vaak over een aanbestedingsvorm die wringt, risico’s die onevenwichtig verdeeld zijn en aanbieders die met opportunisme inschrijven.

Blijkbaar komen we van zo ver dat we vooralsnog nauwelijks toekomen aan het deel van de Marktvisie waarin we ‘met trots en plezier kijken naar de opgave en dat ook uitdragen’. Terwijl dat nota bene de eerste en meest fundamentele van de vijf leidende principes is.

Complexe scopewijziging

Ik besefte me dat des te meer toen ik onlangs de eindpresentatie bijwoonde van een tweedaagse werkconferentie over de verbreding van de snelweg A27 tussen Houten en Hooipolder. Tijdens de werkconferentie stonden de gevolgen centraal van het besluit van minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) om in het project een aantal nieuwe bruggen te bouwen in plaats van het versterken van de huidige. Dat betekende een grote en complexe scopewijziging in de lopende planstudie, die onder grote tijdsdruk en met veel aandacht vanuit de omgeving wordt uitgewerkt.

Er was iets bijzonders gebeurd

Deze zeer uitdagende opgave kreeg een voortvarende start met de werkconferentie, waarin Rijkswaterstaat en de betrokken adviesbureaus intensief samenwerkten. Dat leidde niet alleen tot resultaten in de technische aspecten van het project, maar ook in de procesmatige en zelfs de relationele. Iedereen – de inhoudelijke specialisten, de IPM-rolhouders, de directieleden – had bij de eindpresentatie van de conferentie in de gaten dat er iets bijzonders was gebeurd. Volledig los van de belangen van de verschillende werkgevers was het vakmanschap samengebracht, wat resulteerde in een gezamenlijke en gedragen aanpak.

Uit de eindpresentatie sprak trots, plezier en vakmanschap. Voor mij was dit de Marktvisie in optima forma. We zouden het vaker moeten doen.Ralph van Roessel is directeur Projecten bij Tauw.

Reageer op dit artikel