blog

‘De bouw mist een kritische tuinman’

bouwbreed 481

‘De bouw mist een kritische tuinman’

Vorige week kwam het bericht dat SBRCURnet ermee gaat stoppen. Op hun website is nog niets te lezen. Daar worden ‘Voegovergangen en opleggingen’ aangeprezen alsof er niets aan de hand is. Misschien is de publicatie ‘Veilig vluchten’ een hint?  

Met het stoppen van de bijdrage uit het O&O-fonds valt de basis onder de organisatie vandaan. In de jaren dat ik deel uitmaakte van SBR werd dit al aangekondigd, maar telkens kwam er uitstel en verlenging. Nu blijkbaar niet meer. Na 65 jaar valt het doek.  Moet de sector er om treuren? Ik denk het niet.

Geen beter moment

Wacht even. Dit bericht is een klap voor alle medewerkers, waaronder veel oud-collega’s, die op zoek moeten naar een andere baan. Een voordeel: een beter moment dan deze booming bouwperiode kan je je niet wensen.

Terug naar het belang voor de sector. De oorsprong voor zowel SBR als CURnet is te vinden in de periode van wederopbouw. Om Nederland er boven op te helpen en de babyboom te verwerken was collectief onderzoek naar nieuwe bouwmethoden noodzakelijk.

Duizend bloemen

Nu staan we voor andere opgaven: verduurzamen, hergebruik, energietransitie, groeiende vraag naar woonruimte, vergrijzing, etc. Natuurlijk speelt SBRCURnet in sommige thema’s een rol. Maar niet dé rol. De gezaghebbende rol van weleer is geërodeerd. Inmiddels is er een scala aan organisaties die ieder excelleren op een of meer speerpunten. Duizend bloemen bloeien en ieder plukt wat in zijn kraam van pas komt.

We hebben een Nationaal Renovatie Platform, de DGBC, Holland ConTech, EnergieSprong, Centrum Ondergronds Bouwen en vele andere organisaties meer. In totaal enkele honderden. Ieder levert z’n bijdrage aan een deel van de opgaven waar we voor staan. Waarom zou je als O&O-fonds nog je kaarten op één organisatie zetten? Versnippering voorkom je er niet meer mee.

Map van PSI Bouw

Toch kan ik me nog wel een reden van bestaan indenken. Dit weekend las ik dat we met z’n allen ongelovelijk veel data opslaan. Afgelopen 65 jaar is er heel wat data en kennis ontwikkeld. Vaak meer dan de sector kon verwerken. En sommige wielen zijn meerdere malen opnieuw uitgevonden. Kijk eens goed naar de lijstjes met speerpunten. Minstens de helft gaat al jaren mee.

Als initiatieven stoppen verdwijnt vaak ook wat aan kennis is opgebouwd. Wie heeft nog de grote map staan die PSI Bouw bij haar einde opleverde? Als een laatste vuurpijl die al lang is uitgedoofd. Misschien staat het ook nog ergens digitaal, maar niemand die het kan vinden of het ziet er zo fossiel uit dat iedereen denkt dat het niks is.

Tweedehands kennis

Het nadere pensioen van SBRCURnet is het moment om serieus werk te maken van tweedehands kennis in de bouwsector. Steeds meer gebouwen gaan we hergebruiken. Waarom zouden we dat niet ook doen met reeds verworven kennis? Veel ligt ongebruikt op de plank. Niet omdat het niet goed is, maar omdat degene die het kan gebruiken er geen weet van heeft of niet weet waar hij of zij het moet vinden. Een gezamenlijke zoekmachine voor de bouw dan maar? Voor wie het niet wist, dat is al geprobeerd. Mede door SBR.

Wieden en snoeien

Wat dan wel? Het kennislandschap in de bouwsector mist gewoon een relaxte en kritische tuinman. Die mag wieden, snoeien, stekken en verplanten in de kennistuin van de bouwsector. Deels betaald uit de middelen die anders gebruikt zouden worden om nieuwe kennis te ontwikkelen. En laat dan verder de bloemen maar bloeien om tot echte innovatie te komen. Kan me voorstellen dat klanten van de bouw dit een wenkend perspectief vinden.Gerben van Dijk is voorzitter Herbestemmingsteam en ambassadeur Bouwstenen voor Sociaal.

Zie ook:

Mijn column: ‘Verdampende miljoenen?’ van precies 2 jaar geleden.

http://www.debouwvernieuwt.nl/ (leuk voorbeeld van bijna uitgestorven kennis)

https://fd.nl/morgen/1199136/dataisme-en-de-eeuwige-opslagvelden 

Reageer op dit artikel