blog

‘We hebben nú handen nodig’

bouwbreed 337

‘We hebben nú handen nodig’

Het blijft fijn om te kunnen constateren dat we als bouwsector over het algemeen de wind weer in de rug hebben. De orderportefeuilles zijn immers goed gevuld. Maar orders hebben is één. Kunnen uitvoeren is twee.

Ondanks de pogingen van bedrijven om mensen te behouden, hebben velen hun baan in de bouw tijdens de crisis verloren en heeft de ontgroening zich helaas ook in ons vak doorgezet. Ik hoor en zie nu overal om mij heen dat dit zich wreekt. Het werk is er volop, alleen ontbreekt het aan voldoende handen om dat werk uit te voeren.

Freek Vonk?

De laatste tijd lees ik in diverse vakbladen, dat er meer zieltjes voor de sector bij de jeugd moet worden geworven. We zouden een Freek Vonk voor de bouw nodig hebben om de sector bij jongeren onder de aandacht te brengen. Dat is leuk en ongetwijfeld heel nuttig.

Zo heb ik mij hier in het zuiden lange tijd met scholing beziggehouden en heb ik senioren gewapend met hamer en duimstok basisscholen zien binnengaan. Dat moeten we blijven doen want dat zaadje moet worden geplant. Maar laten we eerlijk zijn, dat is wel voor de lange termijn. Door een stijgende productie die bijna over de kop gaat hebben we echter vandaag de mensen nodig.

Slimme conbinaties

Ik zie hiervoor verschillende oplossingen. Als eerste het bestaande potentieel flink optimaliseren door ze goed in hun kracht te zetten en te scholen. Wat ook helpt is om slimme combinaties met andere vakgenoten te maken. Door processen in de ketens te verbeteren en door bijvoorbeeld de timmerman een stukje mee te laten werken met de metselaar en die weer met de tegelzetter. Hiermee beperk je ook afstemmingsverliezen. Sturen op social return zie ik ook als een deeloplossing. Dat betekent dus mensen vanuit andere beroepsgroepen enthousiast maken voor de bouw. Ons lukt het toch aardig om daarmee een slag te maken.

Eén ding is duidelijk, het opvullen van vacatures vereist veel inventiviteit want de mensen die destijds gedwongen zijn uitgestroomd, keren niet meer terug. Ook niet met Freek Vonk.Bart Hendriks is algemeen directeur van de Hendriks Coppelmans Bouwgroep.

Reageer op dit artikel