blog

Uitbesteden kerntaak

bouwbreed 58

Uitbesteden kerntaak

Het uitbesteden door een woningcorporatie van het ingewikkelde deel van de huurincasso aan een externe financiële partij is een foute keuze. Juist moeizame huurincasso zou een kernactiviteit van corporaties moeten zijn.

Bovendien is een eenvoudige huurincasso niet veel meer dan een automatische afschrijving. Als coach van een huurder met een uitkering liep ik recent tegen zo’n door een corporatie ingehuurd incassobedrijf aan. Wat een aso’s.

K-smoes

Als ‘klant’ wordt je direct benaderd als een oplichter, die met een k-smoes aankomt. De toon waarop je wordt aangesproken is niet alleen dwingend, maar ook op het infantiele af. Tegenspraak wordt opgevat als een belediging van de medewerker van het incassobureau. Zo’n incassobureau heeft geen adres en mailadres. Alleen een telefoonnummer. Ook de telefoonmedewerker wil geen naam geven.

Per mail valt er zo niet uit te leggen wat er aan de hand zou kunnen zijn (de maandelijkse huur werd verrekend met teveel betaalde energiekosten). Uiteindelijk slaag ik er in de medewerker zo ver te krijgen dat ze het zal uitzoeken en me over een aantal dagen terug zal bellen. Uiteraard gebeurt dat niet, maar al snel ontvang ik een tweede dreigbrief.

Tijd kopen

Na overleg met de woningcorporatie koop ik tijd door het incassobureau te betalen. Van het incassobureau hoor ik niets meer, maar de corporatie biedt na een week zijn verontschuldigingen aan en stort het geld terug.

Eind goed al goed? Nee natuurlijk niet. Honderden huurders met een zwakke financiële positie zijn de speelbal (en de cash cow) van dit soort incassobureaus. Bovendien is de uitbestedingsrelatie er nog steeds, terwijl het corporaties juist zou moeten worden verboden moeizame huurincasso uit te besteden.Lenny Vulperhorst ia adviseur bij Andersson Elffers Felix Utrecht.

Reageer op dit artikel