blog

Speelruimte

bouwbreed 224

Speelruimte

‘Hoe krijg ik deze groep wat ondernemender en initiatiefrijker?’ verzucht de manager tegenover mij. ‘Ik geef ze toch genoeg speelruimte?’ Hij doet zijn relaas over recente ervaringen. Gedachten over een gesprek dat ik onlangs thuis voerde, duwen langzaam zijn woorden naar de achtergrond…

‘Wat voor spelletjes deden jullie dan vroeger, pa?’

‘Nou, wij gingen stoepranden met de bal, tollen, knikkeren, skelters en hutten bouwen, en natuurlijk vliegeren met een zelfgemaakte vlieger. Eén van de leukste dingen was het pijltjesblazen door een electriciteitsbuis.’

‘Weet je nog,’ zeg ik tegen mijn oudste zoon, ‘hoe je huilend naar binnen kwam omdat je zelf geen pijltjes kon draaien? We knipten een catalogus van een postorderbedrijf tot reepjes en we oefenden net zolang tot er letterlijk met wat spuug een puntje aan gezogen kon worden.’ Mijn zoon laat opgetogen zien dat hij het pijltjes draaien nog steeds beheerst.

Ja, wij speelden vooral buiten. We vormden teams, bedachten spelregels en spraken de strategie door. We kenden de beste plekjes om je te verstoppen en welke paaltjes of trottoirkolken als doel konden dienen. Buitenspelen is leren onderhandelen, risico’s inschatten, ondernemen en innoveren. Je wilde spelen, had geen financiële middelen, dus moest je zelf aan de gang. Je kwam niet thuis zonder grassporen op je knieën, zwarte nagelriemen en een rode blos op je wangen.

Onderzoeken wijzen uit dat buitenspelen onder veel meer de creativiteit en fantasie prikkelt en dat je ruimte leert te benutten. Is de verschuiving van buiten naar binnen spelen mede de oorzaak van het latere gebrek aan ondernemerschap en initiatief….?

‘Luister je nog, Fred?’ vraagt de manager tegenover mij. ‘Uh, ja, ik denk dat we meer moeten doen met buiten spelen”, zeg ik tegen hem. Hij kijkt mij niet begrijpend aan. ‘Tikkie, jij bent ‘m!’ zeg ik.

Dinsdag 11 april is het zover: Nationale Buitenlesdag 2017!Fred Bransen is Programmamanager ruimtelijke kwaliteit bij adviesbureau Tauw.

Reageer op dit artikel