blog

Dubbelleven

bouwbreed 88

Dubbelleven

Slaapgebrek, sloten koffie en piekbelasting. Ze kenmerken de dagen van intensieve brainstorm, knopen hakken en presentabel maken in het ontwerpproces. Helemaal in een competitieve prijsvraagsetting. Hartritmestoornissen door te veel cafeïne en weinig slaap.

Ras naderende deadlines. De adrenalinekick door een heilig geloof in je eigen idee en de wil om te winnen. Ze testen je rekbaarheid fysiek en mentaal. Als intervaltraining best een keer te doen, maar trap je in de val van te veel pitches dan ligt roofbouw genadeloos op de loer.

Trial and error

Rust, reinheid en regelmaat daarentegen leveren de ultieme omstandigheden voor het gedegen monnikenwerk dat de bouwvoorbereiding en uitvoering vraagt. Maandenlang stoïcijns door akkeren. Met wat ruimte voor trial-and-error en vooral zonder veel afleiding. Vakkennis en ervaring moeten hier wortel schieten in de vruchtbare bodem van het architectonisch idee. Deze op hun beurt kracht bij zetten. De externe competitie is weggevallen. Samenwerken is nu het sleutelwoord om tot een alles overstijgend eindresultaat te komen.

Gedwongen huwelijk

Het zijn twee uitersten verenigd in één vak. Een spanningsveld dat evenwicht zoekt als een koppel van krachten. Een gedwongen huwelijk dat echter bij de juiste chemie ook een prachtig nageslacht kan opleveren. Zo ontstaat architectuur.

Doe je dat goed dan ben je die crea van het speelse schetsje, van het briljante idee dat aan de basis lag van een topproject. Een inspirator. Hulde aan de kunstenaar!

Gaat het ergens fout dan wordt je als mislukte bouwkundige door de mangel gehaald en gevierendeeld. Dood aan de ingenieur en het mismanagement!

Het laat zich heerlijk meten met twee maten.

Parallelle werelden

Dat zijn eigenlijk twee personen verenigd in het wezen van de architect. Bij grote bureaus nog fysiek verdeeld over meerdere individuen maar bij de kleinere al snel in één.

Je leert leven in twee parallelle werelden met hun eigen, tegengestelde dynamiek. Als je niet schizofreen was dan wordt je het na een aantal jaren beroepspraktijk van zelf wel.

“Maar ach, een dubbelleven heeft ook zo zijn charmes”, bedenk je wanneer je trots het eindresultaat oplevert. “Al zou wat minder koffie misschien verstandig zijn.”Huib van Zeijl is architect partner bij Équipe.

Reageer op dit artikel