blog

De gerechtelijk deskundige

bouwbreed Premium 394

De gerechtelijk deskundige
Suzanne van de Kerk

Aangezien ons kantoor veel bouwgeschillen te behandelen krijgt, komen wij met regelmaat bij de Raad van Arbitrage terecht. Maar nog vaker is er geen sprake van een arbitraal beding en is de gewone rechter dus bevoegd. En die weet niet zoveel van de bouwtechnische aspecten van een geschil, zoals ik vorig jaar al eens schreef.

Vandaar dat het de wet de mogelijkheid geeft om een gerechtelijk deskundige te benoemen. Dat gebeurt ook veelvuldig. Dat leidt echter vaak tot de nodige ergernis en met name vertraging. Een deskundige wordt namelijk pas benoemd als de procedure al aardig ver gevorderd is. Bijna altijd is er al een zitting geweest, waar dagvaarding en het verweer daartegen aan de orde zijn geweest. En waar ook gebleken is dat schikken echt niet mogelijk is.

Tussenvonnis

De rechter wenst dan dus voorgelicht te worden door een bouwdeskundige en dat laat hij blijken via een tussenvonnis. Daarop mogen partijen weer reageren, zodat zij zich kunnen uitlaten over de persoon van de deskundige en de exacte vraagstelling. Aan de hand daarvan komt er een tweede tussenvonnis, waarin de deskundige wordt benoemd. Hij of zij mag aan de slag gaan als het voorschot is betaald door de aangewezen partij. Dit alles kosten maanden.

Stucwerk

Vervolgens komt de deskundige ter plaatse kijken om daarover later te rapporteren. En dan is het afwachten hoe lang dat gaat duren. Zo had ik laatst een deskundige die enkel moest rapporteren over de waarde van stucwerk verricht aan twee woningen, niet over gebreken of andere moeilijke aspecten. En daar bijna 11 maanden de tijd voor nam! Gelukkig leverde dat nog een aardig resultaat op voor cliënt.

Slechte rapporten

Traagheid is echter niet de grootste ergernis. Dat zijn de slechte rapporten. Dan blijkt na al die tijd de deskundige toch niet zo deskundig te zijn! En probeer de rechter vervolgens daarvan maar eens te overtuigen. Die heeft tenslotte geen verstand van bouwzaken en dus de neiging om ook slechte rapporten te volgen. De keuze van een deskundige is dus van zeer groot belang!Gert van Gorcom is advcaat bij Van Gorcom Advocaten en huisadvocaat van de AFNL en NOA.

Reageer op dit artikel