blog

Van ons allemaal

bouwbreed 317

Van ons allemaal
Suzanne van de Kerk

‘Buurt voelt zich gepasseerd en boos’. Je leest het regelmatig in de krant. Dit keer ging het over de herbestemming van de Clemenskerk in Hilversum tot trampolinepark. Een situatie die model lijkt te staan voor meer.

Afgelopen maanden ben ik enkele malen benaderd door buurtbewoners van verschillende kerken. Ze voelen zich overvallen door plannen voor sloop of herbestemming. Natuurlijk wisten ze dat de kerk leeg stond en dat er een koper gezocht werd. Toch zitten tussen ‘weten’ en beseffen dat er echt iets gaat veranderen een wereld van verschil. Dat besef begint vaak pas door te dringen als er een uitnodiging komt van gemeente en/of nieuwe eigenaar voor een informatieavond.

Voorgekookt

‘Alles was al voorgekookt. We mochten nog net iets zeggen over de kleur van de balkonhekjes. De gemeente en de nieuwe eigenaar zijn net twee handen op één buik.’ Tsja, ik kijk er dan niet raar van op dat de buurt dan niet in de mee-denk-stand staat. Eigenlijk is op voorhand maar één logische reactie mogelijk: TEGEN!

Afhankelijk van de mobiliseringskracht komt de buurt in actie en gaat invulling geven aan haar eigenaarschap. Nee, niet juridisch of economisch, wel emotioneel eigenaarschap. Omdat het een beeldbepalend gebouw is. Of omdat de kerk niet alleen een plek voor geloof was, maar ook van ontmoeten en samenleven. Of omdat een ‘vreemde mogendheid’ ineens aan de haal gaat met ‘hun’ kerk.

Echt luisteren

Het emotioneel eigenaarschap is bij binnenstedelijke herbestemming en herontwikkeling een cruciale factor. Begin als gemeente en eigenaar om daar rekening mee te houden en echt te luisteren. Verandering van functie heeft enorme ruimtelijke en sociale impact in een buurt. Zeker als sloop in het geding is, of er een functie in het vizier is die een aanzuigende werking heeft. Hoe het ook anders kan? Ik noem een school in Borne en een verzorgingshuis in Andijk. Via participatie van de buurt komen ongedachte ontwikkelingen tot stand. Op de website van Bouwstenen voor Sociaal vind je er meer over. Op het oog lijken deze trajecten veel tijd te kosten. Bedenk dan: alleen ga je sneller, samen kom je echt ergens.Gerben van Dijk, Bouwstenen voor Sociaal en voorzitter Herbestemmingsteam.

Reageer op dit artikel