blog

‘Scheer de Randstad niet over één kam’

bouwbreed 257

‘Scheer de Randstad niet over één kam’
Suzanne van de Kerk

Koopwoningen worden in Nederland steeds schaarser: het aanbod van te koop staande woningen droogt steeds verder op. In het vierde kwartaal van 2016 stonden er 120.000 woningen te koop in Nederland, een jaar eerder nog 160.000.

Steeds meer woningen worden uit de verkoop gehaald, omdat ze verkocht zijn of van internet worden verwijderd. Dit waren er in het vierde kwartaal maar liefst 73.200.

Vooral in de provincies Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland worden veel woningen uit de verkoop gehaald, ten opzichte van het totaal aantal te koop staande woningen daar. Het zijn de provincies waar het goed gaat met de woningmarkt.

Een scherpe prijs loont

Opvallend is de vraagprijs waarvoor de woningen te koop stonden toen ze uit de markt werden gehaald. In deze drie provincies was de vraagprijs van deze woningen lager dan van woningen die nog te koop staan en de aanbodtijd was korter dan bij vergelijkbare woningen. Dit geeft aan dat het loont om je woning voor een scherpe prijs in de markt te zetten: het zorgt ervoor dat je je woning sneller verkoopt. Die ontwikkeling zien we – op Groningen na – in heel Nederland, maar dus zeker ook in de Randstad.

Grote prijsverschillen

Maar niet elke plek binnen de Randstad is vergelijkbaar. Vooral in de verkoopprijs zijn er grote verschillen te zien. De verkoopprijs van woningen die in Zuid-Holland zijn verkocht ligt 16 procent onder de verkoopprijs in de provincie Utrecht en 22 procent onder die in Noord-Holland. Vooral appartementen zijn in Zuid-Holland een stuk minder duur. De meeste woningen in de provincie Utrecht en Noord-Holland staan te koop voor meer dan 500.000 euro. Terwijl in de provincie Zuid-Holland de meeste woningen een verkoopprijs tussen de 50.000 en 150.000 hadden. Ook in de Randstad is er dus veel verschil in dynamiek op de woningmarkt.Madeline Buijs is sector Econoom Bouw Sector Advisory ABN AMRO.

Reageer op dit artikel