blog

Het nieuwe normaal

bouwbreed Premium 227

Het nieuwe normaal

“Waarom zou ik een open vraag stellen, dat kost alleen maar tijd”, zei de projectleider van de aannemer. Zijn jongste uitvoerder kon het wel: in no time rustig doorvragen en toch zelf stevig blijven staan. Hoera voor het nieuwe normaal!

Rouwdouwen en afsnauwen. Dat kennen we, en dat werkt vaak. Zeker bij een counterpart die gewend is op basis van macht zaken door te drukken. Want je moet een beetje aan elkaar gewaagd zijn. De discussie als vertrouwd gereedschap.

Maar de dialoog wordt het nieuwe normaal. De dialoog zet ons beter in onze rol bij nieuwe contractvormen. De dialoog maakt dat we boven het puzzelstukje van ons eigen project uit kunnen kijken. De dialoog brengt ons bij de innovaties (product en proces) waar we om zitten te springen. There is no way back.

Gaan we qua dialoog op korte termijn al tienen scoren? Dat is te veel gevraagd. Maar het is interessant om eens te kijken hoe ver je wel bent.

Scoor je al drieën hierboven? Hoera! Dan ben je geweldig op weg. Echt waar, je loopt voorop. Geweldig dat je dat voor elkaar krijgt in een organisatie die elke dag feitelijk van je vraagt om enen te scoren. Want verantwoorden naar boven zonder argumenten, oordelen en afgrenzingen (per jaar en per discipline, ook al is het een integraal project dat 20 jaar duurt), is lastig.

Jazeker, ambities als marktvisie, partnerschap, SCB, BVP, integraliteit et cetera, vereisen een aanpassing van systemen. Maar het is niet zinvol om te wachten met je eigen gedrag aan te passen tot de systemen kloppen. Jij houdt het systeem in stand. Jij kan het systeem verslaan. En dat begint heel klein, bijvoorbeeld met het stellen van een open vraag.Nathalie Vrancken en Nelleke van Thiel-Wortmann, Versnellers van Samenwerking en Besluit, ook in Bouw & Infra.

Reageer op dit artikel