blog

De menukaart van de waardering

bouwbreed 21

De menukaart van de waardering

Tijdens onze eerste ontmoeting was Joep net onderdeel van een enorme reorganisatie van een bouwbedrijf. Na twintig jaar lief en leed door de economische crisis gedoemd tot een werkloze administrateur. Drie jaar later troffen wij elkaar weer. Hij had te veel vrije tijd en na een lange afvloeiingsperiode had hij inmiddels een WW-uitkering aangevraagd. En nu zaten we samen op mijn kantoor. “Wat heb je de afgelopen tijd gedaan, Joep?” “Ik heb mij suf gesolliciteerd, ook spontaan naast de verplichte brieven. Ik heb niet stilgezeten hoor. Bij de gemeente hadden ze behoefte aan iemand op het archief, dus ik heb, met behoud van uitkering, een paar weken geleden het gehele archief weer up-to-date achtergelaten.”

Joep komt solliciteren als administratief medewerker. Hij is overgekwalificeerd, maar is er ook een beetje ‘uit’. “Wel Joep, eens kijken wat ons gesprek oplevert. Hier is de regionale bouwblokkenkaart. Kruis maar aan waar je aan voldoet”. Joep keek mij een beetje glazig aan toen ik de kamer verliet om koffie te halen. Toen ik terugkwam zag ik één vinkje op de menukaart. “Tja Karin, ik ben nu 49 en zit officieel pas tien maanden in de WW, dus ik word alleen voor 10.000 euro gewaardeerd.” ‘Tjee Joep, moet ik even over nadenken. We hebben momenteel tien werken lopen met totaal 250.000 euro SROI-blokkenverplichting. Wij zijn zelf verantwoordelijk voor het werven van de doelgroep. Het vinden van kandidaten voor de functies binnen onze branche is ook nog eens heel lastig. Je bent geschikt, maar je scoort niet.” “Wat kan ik doen, Karin?” “Tja, als we twee maanden wachten (>1 jaar WW) komt er 5000 euro waardering bij en als je 50 wordt (werklozen > 50 jaar) nog eens 5000 euro. Je bent geen vluchteling (+ 5000 euro), maar heb je toevallig een beperking (+ 40.000 euro) of je ben je een ex-gedetineerde (+ 10.000 euro)?”.”Nee”. “Jammer Joep”.

Reageer op dit artikel