blog

Bouwoffers en tijden die veranderen

bouwbreed 36

Bouwoffers en tijden die veranderen

 “Pap, op wie ga jij stemmen?”, vroeg mijn jongste dochter van bijna vijf op de ochtend van de verkiezingen. Met de auto bracht ik haar naar school. We hadden ook kunnen fietsen. Zo ver is het niet.

“GroenLinks?” Mijn schoonvader verklaarde me ’s avonds voor gek en probeerde me op andere gedachten te brengen. Ik gaf toe dat ik had gezweefd. Ik twijfelde tussen de VVD en GroenLinks. Tussen Mark Rutte en Jesse Klaver.

“Jij mag het zeggen”, had ik die ochtend tegen mijn dochter gezegd. “Rutte of Klaver.” Ze kent ze allebei niet. Het was als een dubbeltje die je in de lucht gooit. Kop of munt. Een kwestie van toeval, al zag ik dat anders. Ik ben een gevoelsmens.    

Achterhaalde opvattingen

En dus werd het Klaver. Ik heb ook weleens op het CDA gestemd. En op de PvdA. En de laatste keer stemde ik op Rutte. Twintig jaar geleden was dat nooit in me opgekomen. Kapitalisten. Ik kon ze wel… Maar toen vond ik ook nog dat je als journalist nooit kleur mocht bekennen. Achterhaalde opvatting ondertussen…

Tijden veranderen, zong Bob Dylan al. Dat zag je al in de verkiezingen van 2012. De VVD en de PvdA waren tot elkaar overgeleverd. “Onmogelijk”, dacht iedereen, “zo’n kabinet haalt de eindstreep never nooit.” Pakte dat even anders uit. Ze sprongen over schaduwen heen. Moed vereiste dat. En offers.

Meer helden graag

Moed is het wat het land nu ook nodig heeft. Helden, we kunnen er niet genoeg van hebben. Mensen die zich durven uit te spreken. Mensen die zien dat polarisatie en populisme ons niet verder brengen. Kamerleden die water bij de wijn kunnen doen. Politieke partijen die hun oeridealen durven betwisten, omdat het huidige klimaat nou eenmaal vraagt om verantwoordelijkheid en ondernemerschap. En ondernemerschap staat definitie gelijk aan verandering.

Dat zelfs een conservatieve ondernemersorganisatie als Bouwend Nederland een groen kabinet wel ziet zitten, zegt wat mij betreft genoeg. De tijd van doorgaan op de oude voet is gewoon voorbij. Systemen zijn uitgewerkt, de druk op het milieu is te groot geworden om te negeren.

Bouwers willen het land mooier maken

In ons kikkerland lijkt dat besef ook doorgedrongen. Bij bouwers zie je het ook terug. Zij willen de wereld niet verbouwen, ze willen het leven verbeteren, hun kinderen niet met rotzooi achterlaten, de verouderde woningen opknappen, de onfrisse scholen gezond maken, wegverbredingen die blijven ‘doodlopen’ verruilen voor een van deur tot deur mobiliteitssysteem.

Ik stemde dus op GroenLinks. Niet omdat ik het helemaal met Klaver eens ben. Maar, omdat een systeemwijziging niet uit kan blijven. Bovendien: een groene economie is ook een economie.

Spring maar achterop bij mij

Ja er zijn verschillen tussen GroenLinks en de VVD. In een goed werkende democratie maken die verschillen elkaar echter juist sterker. Kleurrijker, minder grijs.

Om met Rutte te eindigen. Nederland, is een gaaf land. Zo lang we maar zelf blijven nadenken, fouten durven toegeven, ervan willen leren én verschillen durven overbruggen. En met de wijsheid van nu, had ik nog steeds op GroenLinks gestemd. Al dwingt mij dat, mijn dochter, iets vaker op de fiets naar school te brengen: extra fietspaden graag! 

Reageer op dit artikel