blog

NoordzeeZand

bouwbreed Premium 814

NoordzeeZand

De naam is er, maar tegelijkertijd is er nog veel in nevel gehuld. In het diepste geheim wordt er gewerkt aan een fusie tussen Zandvoort en Noordwijk. Dat is bijzonder omdat de provinciegrenzen nu eens geen belemmering zijn voor schaalvergroting.

Tot nu toe werden gemeenten onder bestuurlijke druk gezet om met buurgemeenten in de eigen provincie te fuseren. Dat alleen brave adviesbureaus daar de voordelen van wisten te bedenken, was eigenlijk al een teken aan de wand. Maar een wonder is geschied. De CdK’s van Zuid en Noord-Holland hebben zich er van laten overtuigen dat de vraagstukken van beide gemeenten identiek zijn. Ze laten de details van dit bestuurskundige nieuwigheidje uitzoeken.

Want tja, ligt die nieuwe gemeente nu straks in Zuid- of in Noord-Holland?

Aan Noordwijk zal het niet liggen met zijn sterke oriëntatie op Amsterdam. Het is de bedoeling dat de nieuwe gemeente drie kernen krijgt. Het stadse Zandvoort met zijn hoogbouw en het wat meer introverte Noordwijk, elk met een eigen krachtig lokaal bestuur. En de nieuwe deelgemeente Langevelderslag. Dat wordt een nieuw compact dorp aan zee, waar in een super hoge dichtheid tiny houses staan. Het dorpje is energieneutraal en is er alleen voor de eigen woningbehoefte. De drie kernen zijn met elkaar verbonden door een in het duinlandschap verzonken baan waar alleen elektrische auto’s (en fietsen) heen en weer zoeven.

De opgave om dit nieuwe dorpje in natuurgebied te realiseren is ongekend. De beide gemeenten en de natuurorganisaties hebben intussen een intentieovereenkomst getekend. De artist impression is veelbelovend. Architecten en bouwbedrijven hebben zich intussen ook al gemeld. Een nieuw duurzaam badplaatsje maken, dat is een buitenkans. Wordt vervolgd. 

Reageer op dit artikel