blog

Hinken

bouwbreed Premium 272

Hinken

Ik zal het maar eerlijk bekennen. Ik hink op twee gedachten. Wat moeten we nu met de Bouwagenda? Meedoen of negeren?

Negeren omdat de kans groot is dat het zoveelste initiatief wordt om wat van de grond te krijgen ‘wat toch wel niks zal worden’? Of meedoen om stapjes in verandering te kunnen blijven zetten?

Uitgewist

Mijn eerste gedachte was ‘daar gaan we weer’. Voor die gedachte is ook wel enige grond. Van 2012 tot 2014 liep de Actieagenda Bouw. De meeste sporen van deze maar liefst 19 punten tellende agenda zijn zorgvuldig uitgewist. In de digitale Rijksarchieven rest nog het startdocument. De website waar de resultaten terug te vinden waren is inmiddels uit de lucht gehaald. Dat is niet omdat alle doelen reeds behaald zijn.

Niets gedaan

Om wat te noemen: Verduurzamen gaat nog altijd te langzaam. Teveel kansen op herbestemming redden het niet. In professionalisering van opdrachtgevers is weinig vooruitgang. En met het hartstochtelijk pleidooi om serieus met Human Resources aan de slag te gaan lijkt werkelijk niets gedaan: 34.000 mensen tekort becijferde het EIB.

Spannend?

Nu toch een nieuwe Bouwagenda. Deze keer gaat het echt lukken. Met Bernard Wientjes aan het roer, circa 50 organisaties en maar liefst 3 ministeries. Uit alle macht probeert Wientjes dit initiatief als unieks neer te zetten. Iets dat de bouw eindelijk weer echt op de kaart gaat zetten, vooral in Den Haag. Op het lijstje dat hij naast zijn interview in Cobouw liet afdrukken kon ik nog weinig spannends ontdekken.

Leermeester

Meest getriggerd was ik door de opmerking van Wientjes dat hij voor de Bouwagenda veelvuldig plagiaat gaat plegen. Dat klinkt goed. Hergebruik van opgedane kennis en inzichten die mogelijk inmiddels weer verstoft zijn. Nu maar hopen dat de resultaten van de Actieagenda en allerlei andere initatieven uit de afgelopen jaren nog ergens beschikbaar zijn. Blijkt herhaling de beste leermeester voor de bouwsector? Of gaat de kennis van toen ons ook nu niet redden en moet het echt anders?

Status Quo

Ik heb in elk geval dit uit mijn archief opgezocht: dossier Vernieuwing Opdrachtgeverschap. Uit 2014. Kan zo mee in de nieuwe Bouwagenda. Of zie ik iets over het hoofd?

Bekijk ‘Status Quo’ en de andere filmpjes op Youtube:

 

Ondertussen ben ik gestopt met hinken. Op zoek naar meer voer voor plagiaat voor de Bouwagenda.Gerben van Dijk, Bouwstenen voor Sociaal en voorzitter Herbestemmingsteam.

Reageer op dit artikel