blog

010-020 stadsvogels

bouwbreed 273

010-020 stadsvogels
Suzanne van de Kerk

Rotterdam en Amsterdam, beide prachtige steden die volop in ontwikkeling zijn. En die ook zeer verschillend zijn. ‘Bescheiden, industrieel, innovatief, lef en daden’ en ‘opportunistisch, succesvol, trots, groot, snel en chique’ zijn typeringen van relaties, toen wij hen vroegen naar deze steden.

010-020 was het thema van de Stadsvogels Inspiratiemiddag ter ere van ons 400-jarig bestaan, omdat onze organisatie geworteld is in zowel Amsterdam als Rotterdam. Wat kunnen de steden van elkaar leren op het gebied van stadsontwikkeling?

In een persoonlijke boodschap zette Minister Blok de verschillen tussen Rotterdam en Amsterdam in attitude, demografie, woningmarktontwikkeling en politiek op scherp. Maar hij riep ook op om vooral te kijken naar wat de steden bindt, hoe we samen vóóruit komen. Kai Pattipilohy van Diversion, maatschappelijk bureau voor innovatie, prikkelde met haar bijdrage over partnerschap tussen projectontwikkelaar, stad en samenleving. Ze riep gemeenten op niet altijd te cashen met de hoogste grondprijs, maar ook te investeren in oplossingen die langere termijnwaarde toevoegt voor buurten en bewoners. Panellid Nicole Maarssen (NM Realty & Investments) vulde aan dat ook beleggers ‘sociaal willen bouwen’. Voorwaarde is wel dat je snapt wat er leeft in bepaalde stadsdelen. Ronald Schneider, wethouder stedelijke ontwikkeling Rotterdam, bevestigde dat dat cruciaal is voor ontwikkelaars. Tim Murck van Spektor Storytelling vroeg zich hardop af of we daar in onze branche wel voldoende aandacht aan besteden. Met zijn quiz ‘hoe goed ken je de ander?’ testte hij de deelnemers en wakkerde hij de discussie aan. Saskia Beer van ZO!City toonde aan dat bij het in kaart brengen en verbinden van alle bestaande krachten, creatieven en initiatieven in de buurt nadrukkelijk naar de omgeving luistert. Ze creëert een sterk netwerk dat Amsterdam Zuid-Oost transformeert van industrieel gebied naar een nieuw stuk stad waar mensen graag willen wonen. Gijs van den Boomen van KuiperCompagnons nam ons ten slotte mee in zijn toekomstvisie dat onze Randstad kan uitgroeien tot de mooiste stadsdelta ter wereld.

En ook daarvoor is het devies: inspireren, leren van elkaar en verbinding leggen tussen individuen, wijk, stad en maatschappij en co-creëren. Zodat we elkaar versterken!

Reageer op dit artikel