blog

Plezier als smeermiddel van de Marktvisie

bouwbreed 271

Precies een jaar geleden vond de presentatie van de Marktvisie plaats. Afgelopen jaar herkende ik in veel aanbestedingen de goede intenties uit de Marktvisie. Ik merkte dat ik samen met collega’s zo’n uitvraag met veel plezier en energie oppak.

Echter, vaak had ik na het lezen van de leidraad eigenlijk al geen zin meer om aan de inschrijving te beginnen, hoe mooi de klus ook was. Dan vroeg ik me zuchtend af hoe het toch mogelijk is dat veel projecten zó worden aanbesteed.

Als ik terugdenk aan de marktbijeenkomsten die in 2015 aan de basis stonden van de Marktvisie, dan hoor ik de veelgehoorde kreet terug dat het weer leuk moet worden om gezamenlijk aan projecten te werken. Het woord ‘plezier’ is zelfs opgenomen in de leidende principes van de Marktvisie. Wat zorgt er dan voor dat we elkaar nooit de vraag stellen hoe we elkaar blij kunnen maken?

Buikpijn

Stelt u zich een aanbesteder voor met inschrijvers die zich echt verdiepen in datgene waar hij buikpijn van heeft. Inschrijvers die al tijdens de marktconsultatie met concrete voorstellen komen om de uitvraag te verbeteren. Hoe fijn zou het zijn als uit de leidraad direct blijkt dat ook de aanbesteder een positief projectrendement normaal vindt. Hoe trots zouden projectteamleden over een project praten als ze er écht hun vakmanschap in kwijt kunnen.

Wat zou er gebeuren als we ons in 2017 bij elk nieuwe aanbesteding afvragen waar zowel de aanbesteder, de inschrijver als het team blij van wordt? Ik voorspel tevreden aanbesteders, die zich in hun opgave echt ondersteund voelen door de markt. Gemotiveerde inschrijvers, die zich volledig durven te richten op kwaliteit. En een projectteam dat met veel plezier samenwerkt. Stelt u zich de successen voor die we dan gaan boeken.Ralph van Roessel is directeur projecten bij Tauw.

Reageer op dit artikel