blog

Houvast

bouwbreed 44

Houvast

Het is de maand van de nieuwjaarsrecepties. In de toespraken die ik tot nu toe heb beluisterd bespeur ik een rode draad. Op de een of andere manier komt telkens de huidige maatschappelijke reuring wel aan de orde.

Dat is op zich natuurlijk weer niet zo verwonderlijk want er is veel onrust op politiek, economisch en sociaal gebied. Mijn inschatting is ook dat er bij veel mensen een fundamentele angst leeft dat men geen grip meer op de eigen toekomst heeft. De samenleving is ook complex geworden. En het is logisch dat dit op zijn beurt weer grote gevolgen voor onze branche heeft. De politiek en de financiële wereld gedragen zich anders en dat zien we terug in de veranderende gemoedsrust van onze klanten, medewerkers en partners.

Positieve blik

Mijn boodschap is echter dat de toekomst iets is dat je niet alleen overkomt, maar waar je zelf ook daadwerkelijk invloed op hebt. Door bijvoorbeeld wederzijds respect te tonen en met elkaar in gesprek te blijven gaan. Ook door dicht bij jezelf te blijven en met een positieve blik de wereld in te kijken kom je een heel eind.

We zien dat jaarlijks terug bij het uitreiken van de cheques door ons goede doelenfonds Cohesie. Een traject dat we samen met onze medewerkers, relaties en het comité van aanbeveling doorlopen om mensen die, veelal vrijwillig, een bijdrage leveren aan het beter maken van hun woonomgeving in het zonnetje te zetten. Binnenkort zijn we onder andere te gast in een wijkgebouw in Brabant. Enthousiaste vrijwilligers organiseren daar activiteiten waardoor wijkbewoners elkaar beter leren kennen. Ongelofelijk belangrijk werk dat in mijn overtuiging tegenwicht biedt aan het verlies van oude (sociale) zekerheden. Een goed sociaal netwerk geeft mensen nieuw houvast.

Maatschappelijke reuring

De wijkvereniging brengt mensen van allerlei pluimage samen, haalt hen uit een isolement en signaleert eerder mogelijke misstanden. Deze sociale cohesie zorgt ervoor, dat mensen zich niet alleen verbonden voelen, maar ook veiliger. Daardoor leven zij positiever samen en kunnen zij die maatschappelijke reuring het hoofd te bieden.

Laten we elkaar in 2017 vooral vasthouden!Bart Hendriks is algemeen directeur bij Hendriks Coppelmans Bouwgroep.

Reageer op dit artikel