blog

Gratis energie

bouwbreed 13

Gratis energie

“Ach joh, wat maken jullie je druk. Over een paar jaar is energie gratis en het isoleren van huizen een non-issue. Luister maar naar de toekomstvoorspellers met verstand van disruptieve technologieën.” Tja, what’s next?

Toevallig viel vorige maand mijn oog op een linkje naar een radio-interview met Yuri van Geest, medeschrijver van het boek ‘Exponentiële organisaties’. Van Geest beweert in dat interview dat energie over twintig jaar gratis is en grotendeels afkomstig is van de zon. Het is eigenlijk not-done om dit soort mensen tegen te spreken. Voor je het weet zit je in de hoek van de technologiepessimisten. Toch doe ik het! Ik denk namelijk dat deze goedbedoelde geluiden niet bijdragen aan de opgave van snelle en effectieve CO 2-reductie. Favoriet argument is natuurlijk de verwijzing naar de wet van Moore, die ons ver bracht bij het benutten van digitale technologie. De computer is echter nooit gratis geworden. Net als de onderliggende infrastructuur; het internet. Van Geest en velen met hem vergeten dat wind- en zonneparken slechts onderdeel zijn van een totaal energiesysteem. Infrastructuur, opslag en de modificatie naar de functionele energievraag zitten daarachter en kosten geld. Het grootste deel van die functionele vraag (mobiliteit en warmte) wordt nu niet ingevuld met elektriciteit maar vertegenwoordigt meer dan 80 procent van de vraag. We gaan dus veel meer gebruiken van energie die uiteraard goedkoper wordt. Van Geest put voor de argumentatie vooral uit het werk van zijn collega Ramez Naam en combineert dat met de theorie van de ‘Long Tail’. De eerste heeft het helemaal niet over gratis energie, maar over prijsverlagingen waardoor wind en zon tegen 2035 onder de prijs van kolenstroom duikt. De theorie van de ‘Long Tail’ betekent dat energie tegen marginale kosten verkocht wordt. Vanuit systeemperspectief erg onwaarschijnlijk, zeker de komende dertig jaar. En dertig jaar kunnen we niet wachten!

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels