blog

Column: tegenzin?

bouwbreed 11

Column: tegenzin?

Koud onder de kerstboom vandaan en de laatste vuurpijl nog maar net afgestoken is dit dan alweer de eerste werkdag van het nieuwe jaar. Deze ochtend op de fiets onderweg naar ons kantoor in Den Haag passeerde de voorbije week nog een keer de revue.

Een week die volledig in het teken stond van familie en vrienden. De culinaire voorbereidingen, het heerlijke eten, het dagenlang spelen met de kinderen, de gesprekken over de mooie en pijnlijke momenten in 2016 en de persoonlijke uitdagingen en kansen voor 2017.

En wat uiteraard niet mag ontbreken: de nodige goede (en slechte) grappen en de verbazing op 1 januari in de ochtend dat die laatste fles gin toch ook echt nog is opgegaan. Jammer dat het weer voorbij is en bovenal jammer dat er toch in een jaar relatief weinig tijd is voor familie en vrienden. Bespeur ik nou een lichte vorm van tegenzin bij mezelf om weer aan de slag te gaan?

Aangekomen op kantoor, stroomt mijn kamer al snel vol met collega’s en wensen we het elkaar het beste voor het nieuwe jaar. Voor ik het weet staan we alweer samen plannen, ideeën en concrete kansen voor 2017 uit te wisselen. Het is 2 januari en de handen van de ingenieurs jeuken alweer om een zinvolle bijdrage aan onze samenleving te leveren.

Wat dacht je van de kansen die in de industrie voor een meer duurzame en toekomstbestendige wijze van produceren door onder meer slimme lokale en regionale uitwisseling van grondstoffen, afvalstoffen, water- en energiestromen? Of de energietransitie die we willen en moeten doormaken met de bijbehorende ontwikkeling op het gebied van energiebronnen, energietransport en gebieds- en gebouwinrichting? Om nog maar te zwijgen over onze mobiliteitsvraagstukken.

De uitdagingen voor de toekomst; het zijn er nogal wat. Hoezo tegenzin? Het kan mij niet snel genoeg gaan, laten we er weer iets moois van maken. Aan de slag, we hebben geen tijd te verliezen! Of, zoals een bekende Nederlandse sportfilosoof ooit sprak: “Als je een speler ziet sprinten is hij te laat vertrokken.”Hannie Dierx is hoofd Witteveen+Bos-kantoor Den Haag.

Reageer op dit artikel