blog

Asterix, Obelix, oliebollen en NulopdeMeter

bouwbreed Premium 281

Asterix, Obelix, oliebollen en NulopdeMeter

En daar stonden we dan om 00.01 uur op 1 januari bedwelmd door de Cava en verzadigd door de oliebollen. Door het geknetter heen hield ik met één oog mijn zoon en dochters in de gaten bij het aansteken van de duizendklapper.

Na de intieme omhelzing van mijn kersverse echtgenoot gingen mijn gedachten naar het jaar dat vers voor ons ligt. Ik denk dat het wel het jaar van de duurzame doorbraken gaat worden. Vorige week hoorde ik D66 veteraan Jan Terlouw nog zeggen dat we in Brabant goed bezig zijn en dat we het eigenaarschap moeten pakken in de transitie naar duurzame energie. Ik zag de burgemeester en wethouder van Boxmeer instemmend knikken. Het was trouwens ook de avond waarbij zij en ikzelf erg geïnspireerd werden door de film Before the Flood van Leonardo DiCaprio. Wat mij betreft is deze documentaire basiseducatie voor iedereen die zich op enige wijze bij onze toekomst betrokken voelt.

Boekel

Met het OP Zuid programma Sneller en Beter naar Nulopdemeter gaan we samen met een aantal gemeenten, corporaties en fabrikanten in Brabant, Zeeland en Limburg het bewijs genereren dat het kan. We richten daarvoor interessante proeftuinen in met 500 renovatie-updates. Uiteindelijk moet dit leiden tot nieuwe standaarden en versnelling van innovatieve producten. Ondertussen poppen de goede voorbeelden geregeld op. Zo ook in het zogenaamde ‘Asterix- en Obelix’ dorpje Boekel. Tegen de stroom in krijgt wethouder Ted van de Loo het hier voor elkaar om aan de lopende band nulopdemeter woningen te realiseren. De Boekelse woningcorporatie Peelrand heeft al negentien woningen aangepakt en gaan gewoon door met het maken van plannen. Ze zijn trouwens al bezig om als eerste corporatie in Nederland hun kantoor naar fossielvrij te transformeren.

Over rozen

Het nieuwe jaar gaat veelbelovend worden, nu de 74 procent van de Brabantse corporaties onlangs in een onderzoek hebben uitgesproken om het verduurzamen te willen versnellen. Als dealmaker geeft dat mij veel energie. De energie transitie waar ik me in bevind gaat niet per definitie over rozen, of vanzelf! Maar het vliegwiel gaat echt draaien.Peter Linders is programmaregisseur Sneller en Beter naar Nulopdemeter.

Reageer op dit artikel