blog

We moeten aantrekkelijk zijn voor zij-instromers

bouwbreed 287

We moeten aantrekkelijk zijn voor zij-instromers

Een hoogtepunt van 2016 was de diploma-uitreiking van vorige week. Nu doen we dat ieder jaar, maar het is toch steeds weer bijzonder. Leerlingen hebben na gemiddeld twee jaar werken én leren hun diploma gehaald.

Enkelen gaan door met een vervolgopleiding, sommigen gaan aan de slag bij het bedrijf waar ze eerder hebben gewerkt. En helaas zoekt een enkeling zijn geluk buiten de sector. Het is mooi om te zien dat ‘onze’ jongens zich hebben ontwikkeld en dat die ontwikkeling bekrachtigd is met een bewijs van vakmanschap. Ik kan en zal niet ontkennen dat ik op de één net wat trotser ben dan op de ander.

Echt aan de slag

Zo heeft Roy van 44 nu zijn diploma gehaald. Roy is een van de SROI kandidaten uit de eerste groep van Infra-Werkt (u weet wel, het duurzame SROI initiatief in oost-Nederland). Roy is vanuit de bijstand, na een korte training in onze werkplaats te Holten, aan het werk gegaan. Echt aan het werk en dus een echt contract met een echt salaris, direct vallend onder de bouw-cao en dus ook zodanig beloond. Geheel zonder subsidie!

Niet aan de slag met behoud van uitkering of een andere opportunistische regeling. Het heeft er toe geleid dat Roy zich serieus genomen voelde en het heeft hem, zijn leerbedrijf en mij gemotiveerd om hem een BBL traject aan te bieden. Inmiddels volgen zes kandidaten dezelfde route. Zeker weten dat zij in de toekomst worden uitgenodigd voor de diploma-uitreiking.

Kunnen we ze nog wel binnenkrijgen?

Extra trots ben ik ook op Rory. Hij heeft als kostwinner gekozen voor een carrière in de wegenbouw. Bijzonder mooi om te zien dat zijn vrouw en hun pasgeboren zoon getuige waren van de ontvangst van het niveau 3 diploma. Toch rest er een onbehagelijk gevoel bij mij. Kunnen de we de ‘Rory’s’en de ‘Roys’ nog wel binnenkrijgen? Vinden zij het vak nog interessant genoeg, nu er zoveel alternatieven zijn? Hopelijk wel.

Maar kúnnen deze volwassen kostwinners nog wel voor ons kiezen? Niet zo lang geleden betaalden wij ze rond de €13,- per uur en werd tevens de schooldag betaald. Sinds 2012 wordt de schooldag niet meer doorbetaald en sinds 2016 betalen wij minder dan €11,- per uur. Moeilijk voor te stellen: er zijn ‘partijen’ die het een winst vinden dat de salarissen voor leerlingen zijn gereduceerd.

Kon direct de subsidie vanuit het O&O worden afgeschaft. Of moesten de slarissen naar beneden zodat de subsidie afgeschaft kon worden. Feit is dat leerlingen goedkoper werden in een tijd waarin de keuze voor de technische beroepen sowieso al onder druk staat. Onze sector wordt er zo niet aantrekkelijker op. We moeten juist ons best doen om aantrekkelijk te zijn voor zij-instromers. Zij zijn het in elk geval wel voor ons: we hebben de ‘Rory’s’en de ‘Roys’ heel hard nodig!Sander Gerdes is directeur van  directeur SPG InfraVak.

Reageer op dit artikel