blog

Recept voor duurzaamheid

bouwbreed 341

Recept voor duurzaamheid

Laatst verstapte ik mij in een bootcamptraining. Een oude kuitblessure speelde weer op. Voor mij was het hoog tijd om op zoek te gaan naar een duurzame oplossing voor dit hinderlijke ongemak.

Zo kwam ik bij een sportarts terecht. De sportarts is gevestigd in een gloednieuw gezondheidscentrum. Op het eerste gezicht is het een verzamelgebouw van diverse gezondheidsdiensten. Maar als je goed kijkt, gaat het hier om een slim doordacht concept, waarbij fysiotherapeuten, artsen en andere zorgverleners efficiënt met elkaar samenwerken. Met maar één gemeenschappelijk doel: de klachten van de patiënt definitief wegnemen.

De behandeling begint met een grondige analyse. Eén van de artsen is echografist. Zijn integrale analyse maakt specifieke klachten of aandoeningen al in een vroeg stadium duidelijk, zodat gerichte actie kan worden ondernomen. Zorgverleners in dit centrum kiezen niet voor een snelle behandeling – met de kans dat een patiënt uiteindelijk toch weer klachten krijgt en bij een specialist terechtkomt – maar voor duurzame genezing.

Deze werkwijze zien we gelukkig ook in het bouwproces steeds vaker terug. Door al vanaf de ontwerpfase rekening te houden met de wensen van de toekomstige gebruikers wat betreft bijvoorbeeld comfort, energiezuinigheid en veiligheid kunnen de technische installaties optimaal worden geïntegreerd in het gebouwontwerp.

De zorg voor technische installaties houdt niet op na de bouw. Integendeel. Deskundig beheer en onderhoud zijn broodnodig om installaties optimaal te laten functioneren en het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Dat levert de klant uiteindelijk een lage total cost of ownership op én een technische installatie die duurzaam is én blijft. Het duurzame karakter van mijn gezondheidscentrum beperkt zich niet tot de behandelmethodiek. Het hele gebouw straalt duurzaamheid uit. Dat is zichtbaar in de verwerkte materialen, de flexibele indeling van de ruimten en de energiehuishouding: onlangs zijn er 330 zonnepanelen op het dak geplaatst. Het gezondheidscentrum maakt duidelijk wat het ideale recept voor duurzaamheid is: een combinatie van ketensamenwerking én duurzame, slimme keuzes. Een recept dat ook in onze sector werkt!

Dit was mijn laatste column voor Cobouw, vanaf januari treft u mijn collega Marissa Willemse aan op deze plek. Ik ga aan de slag voor duurzame arbeidsvoorwaarden in de installatiebranche en met oefeningen voor mijn kuit.

Reageer op dit artikel