blog

Hoe stemt Heijmans de goden gunstig?

bouwbreed 274

Hoe stemt Heijmans de goden gunstig?
Suzanne van de Kerk

De Nationale Opera voerde in oktober Jeptha van Händel uit. Kort gezegd komt dit bijbels verhaal op het volgende neer: de vorst belooft de goden, dat als hij de vijand verslaat, hij de eerste die hij ontmoet zal offeren. Helaas is dat zijn dochter, die hij intens liefheeft.

Tegenwoordig gaat dat offeren echter anders. De Raad van Commissarissen van Heijmans probeert de goden van de beurs vóóraf gunstig te stemmen. Zonder zicht op een overwinning, offeren zij eerst de financiële man en nu de voorzitter van de Raad van Bestuur.

Bij Ballast Nedam kon een offer de goden niet vermurwen

Hopelijk hanteren de Brabantse commissarissen een ander draaiboek dan hun collega’s bij Ballast Nedam. Daar werd immers een offerfeest aangericht, dat de Nederlandse goden niet kon vermurwen. Er kwam geen geld beschikbaar om Ballast te redden. Zo werkt het dus meestal niet, jammer genoeg.
Dat roept tegelijk de vraag op wat dan eigenlijk de bedoeling is van de commissarissen van Heijmans. Welke goden moeten gunstig worden gestemd?

De banken?
De opdrachtgevers met wie onderhandeld moet worden?
De aandeelhouders die bij moeten storten?
Opponenten in en rond het bestuur (in eigen huis dus) die een meesterlijke strategie bedacht hebben?
Het eigen belang van de commissarissen zelf?

Bij een slechte afloop is het pijnlijk om te moeten uitleggen dat je niets gedaan hebt. Of is het – zoals zoveel offers – alleen maar symboliek? Even laten zien dat de commissarissen er ook nog zijn.

Het is goed te bedenken dat Jeptha de goden ‘beloont’ met zijn offer nádat de overwinning daadwerkelijk behaald is. Hoe pijnlijk het gestand doen van die belofte uiteindelijk ook is geweest, het is de goede volgorde.Lenny Vulperhorst is adviseur bij Andersson Elffers Felix Utrecht.

Reageer op dit artikel