blog

Gigafactory

bouwbreed Premium 235

Gigafactory

Minister Kamp gaat Tesla verleiden hun Europese gigafabriek in Nederland te bouwen. In beginsel niks mis mee. Maar wat we er als Nederland mee opschieten wordt mij niet echt duidelijk.

Deze supermoderne high-techfabriek biedt relatief weinig werkgelegenheid. De verkoop van elektrische auto wordt er ook niet mee gestimuleerd. We rijden in Nederland ook niet meer Mini’s omdat de Mini-fabriek in Nederland staat. Er is naar mijn bescheiden mening een veel zinvoller project waar de minister zich druk over moet maken.

Andere fabrieken nodig

We hebben namelijk hele andere gigafabrieken nodig. Fabrieken waarmee we zo’n vijf miljoen huizen binnen twintig jaar verduurzamen. Fabrieken die superinnovatieve woningmakeovers exporteren naar Duitsland, Engeland en Frankrijk.

Alleen al in Nederland ligt er een markt van zo’n 300 miljard euro te wachten. Een bouwomzet waar de schatkist zo’n 41 procent belasting op binnen gaat hengelen (loonbelasting, vennootschapsbelasting en BTW). Fabrieken die ook best de fiscale voordelen willen genieten die de minister Tesla biedt.

Door deze gigafabrieken helpt de minister zowel de economie als het energietransitiedossier. Een forse vermindering van de energievraag in combinatie met decentrale opwek, zorgt er namelijk voor dat er aanzienlijk minder centraal geproduceerde energie nodig is.

Weer een hoofdpijndossier minder. Nederland wordt op dit moment door de internationaal opererende toeleverende industrie gezien als een ontwikkelingsmarkt. Niet zozeer vanuit het perspectief van omzetten, maar veel meer door het innovatieklimaat dat hier tijdens de crisis is ontstaan.

Momentum

In Nederland gebeurt hét op dit moment. Er is dus een momentum dat uitgebuit kan worden met overheidsstimulering. Investeren in deze markt is veel nuttiger dan in een fabriek voor elektrische auto’s.

Die markt kent inmiddels haar eigen autonome dynamiek. Het creëert directe waarde voor burgers en helpt ons versnelt de CO2-doelstellingen te halen. De minister hoeft alleen maar opschalingscondities te creëren voor ontluikende initiatieven in de markt.

Reageer op dit artikel