blog

Column: slim omgaan met smart city

bouwbreed 704

Column: slim omgaan met smart city

Het absolute hoogtepunt van 2016 was voor mij de Pokémon-Go-hype. Ik ken helemaal niemand meer die het nu nog doet, maar in de zomer liepen hele volksstammen (niet alleen kinderen) met hun smartphone door de straten van onze steden.

En het fascinerende was, die smartphone bepaalde hun gedrag in de stad en daarmee ook hoe de stad er voor hen uitzag. Voor het eerst zagen we heel duidelijk dat er een datalaag om de stad ligt en dat die de stad radicaal kan veranderen. Onooglijke plekken werden opeens pokestops of pokegyms. En daarmee prachtig in de ogen van degene die het wilde zien. Voor het eerst veranderde de digitale wereld de stad.

Veranderingen zijn overal

Nou ja, voor het eerst? De veranderingen zijn overal voor wie goed oplet. Kijk naar de werkende klasse die Starbucks gebruikt als kantoor. Zie hoe mensen een locatie delen via Whatsapp om daar vervolgens samen een Uber te huren die hen naar hun AirBnB-overnachtingsplek brengt. Overal is de stad verbonden en wordt daardoor flexibel. Kijk ook hoe grote winkelstraten etalages worden voor brandstores die hun waren online verkopen. Ze voegen beleving toe aan de goede service die online biedt. Nog even althans, want de VR-bril ligt klaar om deze ervaring over te nemen.

Stop met de focus op techniek

Is daarmee de stad overbodig? Ik geloof het niet en wil het ook niet geloven. Maar ik geloof wel dat we in 2017 op een fundamenteel andere manier moeten nadenken over de toekomst van onze smart cities. We moeten ophouden met de focus op techniek te leggen. Ik vind het prachtig, al die verhalen over lantaarnpalen zich aanpassen aan de drukte op straat en de prullenbakken die zichzelf laten legen, maar het zijn gadgets.

De discussie moet gaan over hoe we onze steden leefbaar houden. En hoe de datalaag die om de stad ligt, deze leefbaarheid beïnvloedt en hoe wij dit goed inzetten. Want dat willen we, neem ik aan. En ook wat we van al die gegenereerde data kunnen leren. Het liefst real time, om de stad zo constant te verbeteren.

De verandering is pas net begonnen

2017 moet het jaar worden waarin we slim om leren gaan met smart cities. Want de verandering is net begonnen. Er komen drones en zelfrijdende auto’s. En alles om ons heen, elke stoeptegel en elk verkeersbord, wil met ons communiceren. Dat verandert de stad en de leefbaarheid in de stad. En dat is niet het werk van technerds, maar van stedenbouwers, planologen en andere urbanisten.

De vraag is hoe we willen dat de stad zich manifesteert. En die vragen moet urbanisten en technerds samen beantwoorden.

Het wordt een prachtig jaar.Jan-Willem Wesselink is hoofdlaborant van het Kennislab voor Urbanisme

Lees hier meer blogs over Urbanisme >

Reageer op dit artikel