blog

Column: Gekkenhuis

bouwbreed 113

Column: Gekkenhuis

De woningmarkt schakelde in 2016 misschien wel naar de zesde versnelling. De transacties stegen dit jaar – tot en met oktober – met maar liefst 20,4 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Ook de prijzen stegen flink, met zo’n 4,8 procent. Vooral in de grote steden ging het dit jaar hard. Zo aan het einde van het jaar is het een mooi moment om wat persoonlijker terug te kijken. Het toeval wil dat ik dit roerige jaar op de woningmarkt ook zelf heb beleefd. Mijn ervaringen zijn – denk ik – typerend voor de huidige ontwikkelingen in de grote steden.

Wat doet de hausse met mensen die willen kopen?

Ik zat daarbij aan de goede kant van de tafel: in 2016 hebben wij ons oude huis in een van de meest gewilde wijken van Utrecht verkocht. Nadat we ons nieuwe huis net voor de hausse in 2015 hadden gekocht. Daardoor heb ik inkijkje gekregen in wat de hausse in de grote steden doet met mensen die een woning willen kopen. Ik heb me verbaasd over de roekeloosheid waarmee kopers te werk gaan.

Alle biedingen werden zonder voorbehoud of keuring gedaan

De eerste koper van ons huis bood ver boven de vraagprijs. Maar die trok het bod in toen bleek dat zoonlief, voor wie het huis was, toch liever in Amsterdam wilde gaan wonen. De tweede kopers trokken zich terug in de drie dagen bedenktermijn nadat het koopcontract was getekend. Al deze biedingen op ons huis werden gedaan zonder financieringsvoorbehoud en zonder bouwtechnische keuring. Bij het derde stel kopers was het raak en was ons huis verkocht. Overigens weer zonder financieringsvoorbehoud en bouwtechnische keuring.

De markt komt in rustiger vaarwater

Is dit het nieuwe normaal? Onze verwachtingen voor de woningmarkt in 2017 zijn gematigder. We verwachten nog wel een prijsstijging van 5 procent, maar een stabilisatie van het aantal transacties. Een eerste teken dat de woningmarkt in een rustiger vaarwater komt. Hopelijk kunnen kopers dan ook weer een rustige, weloverwogen beslissing nemen. Ook in de grote steden.Madeline Buijs is Sector Econoom Bouw bij ABN AMRO.

Reageer op dit artikel