blog

‘Willen we meer of minder buitenlanders op de bouwplaats?’

bouwbreed Premium 500

‘Willen we meer of minder buitenlanders op de bouwplaats?’

“Buitenlandse werknemers zijn duur. Ze spreken de taal niet en dat is onhandig. De kennis die Nederlandse bouwvakkers hebben, is er in het buitenland niet.”

Dit zijn enkele vooroordelen die sommige uitvoerders in de bouwsector hebben. Dat is zonde, want buitenlands personeel blijkt goed inzetbaar en een prima oplossing voor het personeelstekort.

De bouwsector heeft het tijdens de economische crisis zwaar gehad. Bouwprojecten werden geannuleerd, halverwege gestopt of kwamen zelfs niet van de grond. Een hoop personeel heeft daarom de bouwsector verlaten. Nu de markt weer beter is, is er een tekort aan personeel ontstaan. Dat is niet een abstract, theoretisch tekort: ik zie het bijna dagelijks. En de komende jaren wordt het alleen maar erger.

Taalbarrière op de werkvloer

Stel dat een uitvoerder van een bouwproject timmerlieden nodig heeft. Er zijn er niet genoeg bij de bedrijven in de regio waar hij normaal mee werkt, dus moet hij personeel van verder weg inhuren wat weer extra kosten met zich meebrengt. In de bouw-cao is opgenomen dat een chauffeur een kilometervergoeding ontvangt en boven de 25 kilometer in aanmerking komt voor een vergoeding voor reisuren. Dit betekent dat het uurtarief met 10 tot20 procent kan stijgen bij slechts een geringe afstand woon-werkverkeer. Een afstand van 25 kilometer is immers snel overschreden. Van de mogelijkheid om personeel van over de grens in te huren, wil de uitvoerder niks weten. Hij spreekt namelijk slecht Engels en wil daarom in het Nederlands leiding kunnen geven.

Dat is zonde, want buitenlands personeel kan vlakbij de bouwlocatie worden gehuisvest, waardoor dit scheelt in mobiliteitskosten.

Dure werknemers?

Buitenlands personeel dat in Nederland werkt, ontvangt een salaris volgens dezelfde cao als Nederlands personeel. Dat betekent dat ze evenveel kosten. Maar door de lagere mobiliteitskosten, is het goed mogelijk dat een buitenlandse werknemer toch goedkoper is dan een Nederlandse werknemer die van ver moet komen.

Een internationaal personeelsbeleid

Hoe kun je uitvoerders overtuigen om toch samen te werken met buitenlandse werknemers? Paul Muller is CEO van Bouwgenius.

Reageer op dit artikel