blog

Hoe wil jij 100 worden?

bouwbreed Premium 8

Hoe wil jij 100 worden?

Toen ik jong was, vond ik iemand van 85 jaar hartstikke oud. Vorige week is mijn moeder 85 geworden. Deze actieve, zelfstandige en levenslustige vrouw met veel levenservaring, kan ik met geen mogelijkheid oud noemen. Mijn moeder regelt haar leven helemaal zelf. Ze is fit, niet eenzaam en alles behalve oud. 85 lijkt wel het nieuwe 45.

Leeftijd en meer ervaring in het leven, spelen een steeds belangrijkere rol in onze maatschappij. Desondanks benutten ontwikkelaars en bouwers de potentie van de doelgroep senioren nog weinig en scheren we hen nog te vaak over één kam.

Verschillend en eigen wensen

Senioren zijn net mensen, schreef ik al eens eerder. Ze zijn allemaal verschillend en hebben hun eigen wensen. Het beeld dat oudere mensen allemaal ziek, zwak en hulpbehoevend zijn, is net zo lachwekkend en stereotyperend als de overtuiging dat ze allemaal in een appartement willen wonen, omdat hun huis te groot wordt.

Ook worden senioren soms bestempeld als een ‘lastige’ doelgroep, omdat ze, als gevolg van hun situatie en ervaring, kritisch zijn. We vergeten dat actieve senioren vaak niet verhuizen, omdat ze moeten, maar omdat ze willen. Alleen als alles naar wens is.

Active adults

In Amerika heb ik veel communities bezocht waar ‘active adults’ samen leven en activiteiten met elkaar ondernemen. Het is heel bijzonder om het overduidelijke en zichtbare geluk bij deze bewoners te ervaren. Juist hun actieve levensinvulling en onderlinge verbondenheid zorgen ervoor dat deze mensen lang gezond blijven en ouder worden.

En binnenkort bestaat er na twee jaar co-creëren een eerste Senior Smart Living-woonbuurt in Nederland, waarin de actieve senior het uitgangspunt is. In Schiedam is het project Parkentree namelijk afgelopen week in verkoop gegaan. Ik hoop dat het ‘wonen met een plus’ de wensen van de nieuwe bewoners in vervulling laat gaan en dat als je daar straks komt, hun geluk ook zichtbaar is. Zodat we op nog veel meer plekken in Nederland mensen gelukkig 100 kunnen laten worden.

Schrijf jij je ook vast in voor later?

Reageer op dit artikel