blog

Een veilig cadeautje voor Alex en Máxima

bouwbreed Premium 381

Een veilig cadeautje voor Alex en Máxima

Ikheb een idee. Laten we koning Willem-Alexander en koningin Máxima op 27 april een cadeau geven. Een oranje verrassing van de bouwsector aan het koningspaar. Maar niet zomaar een aardigheidje. Ik zou het zo goed vinden om die dag namens alle collega’s tegen Alex en Máxima te kunnen zeggen: ‘Majesteiten, overal in de bouw wordt vanaf vandaag absoluut veilig gewerkt. Dat hebben we met elkaar afgesproken en daar houden we ons aan!’ En vervolgens laten we zien dat de gehele Nederlandse bouw oranje kleurt van de veiligheidshesjes. Een prachtig cadeau!

Ik weet natuurlijk niet wie de gelegenheid krijgt om dat cadeau aan te bieden. Maar dat geeft ook niet. Het gaat om het idee erachter. Een aantal van de grootste Nederlandse aannemersbedrijven heeft een Governance Policy Code op het gebied van veiligheid opgesteld. Heldere regels voor iedereen die iets op een bouwplaats te zoeken heeft. Zijn er dan geen regels? Oh jawel. Te veel om op te noemen. En daar zit nu juist het probleem. Als vijf partijen op een bouwplaats aanwezig zijn, dan zouden ze allemaal volgens dezelfde veiligheidsregels moeten werken om ongelukken te voorkomen. Nu heeft iedereen, gechargeerd gesteld, zijn eigen regels en daardoor ontstaan ongewild vaak gevaarlijke situaties. De vele zzp’ers, de wisselende bouwteams, de gevarieerde bouwplaats, de bedrijfsblindheid. Het zorgt ervoor dat niemand van elkaar weet waar zich aan te houden op het gebied van veiligheid. De Governance Policy Code ‘Veiligheid in de Bouw’ brengt alle veiligheidseisen samen tot één handleiding. Iedereen gaat door hetzelfde veiligheidsprogramma heen. Iedereen dezelfde trainingen. Iedereen dezelfde vragenlijstjes. De VCA-certificering. En… iedereen de bijbehorende oranje kleding als signaal: wij werken samen veilig!

Natuurlijk, deze nieuwe kijk op veiligheid vraagt een investering. In geld en in handelen. Maar ik weet zeker dat de schrik van de zure appel niets voorstelt, als je na afloop samen kunt vaststellen dat de sector veiliger is geworden. En… die eenduidige regels leveren naast minder ongelukken op termijn ook geld op. Er gaat namelijk veel minder tijd verloren aan het kortsluiten van de verschillende regels, want die zijn vervangen door die ene richtlijn. Ik wil de bouwsector een groot compliment maken voor het opstellen van deze Governance Policy Code ‘Veiligheid in de Bouw’. En voor wie hem nog niet heeft ondertekend: doe het snel, want de tijd vliegt. U wilt er op Koningsdag toch ook bij horen…?

Reageer op dit artikel